Vratite se počecima

Sve dobrobiti mleka koje niste znali: Suzbija apetit!

Mleko je hranljivo, na njemu smo odrasli, uz njega se uspavljivali, ali je istina da smo negde uz put na njega zaboravili. Podsetite se u čemu je draž i dobrobit mleka
Fitnes & Nutricija
10:02h Autor:
Sve dobrobiti mleka koje niste znali: Suzbija apetit!
Foto: Shutterstok

U poslednje vreme možemo čuti razne komentare o tome da kako je većina nas netolerantna na laktozu, ali izgleda da se negde uz put zanemarila činjenica kako je mleko zdravo.

Ovo su neke činjenice o mleku i njegovom uticaju na naš organizam koje do sada niste znali.

Mleko suzbija apetit

Prva neobična činjenica o kojoj verovatno niste razmišljali jest da mleko pomaže u savlađivanju gladi. Studija AJCN-a pokazala je da su ispitanici unosili manje kalorija kada su nakon obroka popili mleko jer su se duže osećali sitim.

Isprobajte mleko sa nekim neobičnim ukusima, više možete naći OVDE.

Učvršćuje mišiće

Kako starimo, koža i telo postaju opušteniji nego što bismo želeli. Koža može biti zdravija i napetija kao imamo čvrsto telo, odnosno mišiće. A tome pomaže i mleko zbog proteina. Takođe, mleko sadrži vitamine koji su važni za čvrstoću kostiju.

Sjajna kosa

Vitalne hranljive supstance iz mleka pomažu da kosa ostane zdrava, sjajna i meka. Proteini i lipidi u mleku rade na jačanju kose dok kalcijum podstiče i sprečava njen gubitak. Mleko sadrži i druge hranljive supstance kao što su vitamini A, B6, biotin i kalijum, a svi zajedno pomažu da kosa bude mekana i sjajna.

Lek za mamurluk

Malo ste preterali sa pićem večer pre i sada imate grozan mamurluk? Sledeći put popijte mleko pre izlaska jer ono štiti želudac od alkohola. Takođe ga možete popiti nakon noćnog izlaska da umirite želudac jer neutralizuje kiselost u alkoholu.

Isprobajte dijetu koja uključuje mleko i pecivo, više možete da pročitate OVDE.

Mleko je prepuno važnih vitamina i minerala

Fosfor - pomaže jačanju kostiju i stvara energiju

Vitamin D - pomaže u održavanju kostiju

Vitamin B12 - održava zdravlje crvenih krvnih stanica i nervnog sistema

Vitamin - održava imunološki sistem, normalan vid i kožu

Riboflavin (B2) - pretvara hranu u energiju

Niacin - održava nivo šećera i masnih kiselina

Šta dobijate čašom mleka

Samo 2,5 dcl mleka osigurava telu vitamin D, i to kao da ste pojeli 90 grama lososa, onoliko kalcijuma koliko se nalazi u dve šoljice brokule, zatim kalijum, i to onoliko koliko ga možete pronaći u manjoj banani, te fosfor, kao da ste pojeli šoljicu graha.

Kako da napravite bademovo mleko pročitajte OVDE.

Netolerancija na laktozu ne znači odustajanje od mleka i mlečnih proizvoda

Ukoliko nakon konzumiranja mleka ili mlečnih proizvoda imate simptome poput nadutosti, grčeva u želudcu, boli, gasova, pa čak i proleva, moguće je da ste netolerantni na laktozu. Simptomi se najčešće pojavljuju od 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja. Svakako se posavetujte sa doktorom kako biste bili sigurni da ste netolerantni na laktozu. Ako slučajno imate netoleranciju na mleko, to ne znači da morate odustati od mlečnih proizvoda. Postupno možete uvoditi mlečne proizvode i pratiti simptome, a mleko možete zameniti onim koje ima manji nivo laktoze.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs