saznajte više

UBRZAJTE METABOLIZAM NA PRIRODAN NAČIN: 5 napitaka zbog kojih gubimo kilograme i kada spavamo!

Šolja pre spavanja osigurava bolji san i olakšava vam gubitak kilograma.

Fitnes & Nutricija
Autor:
UBRZAJTE METABOLIZAM NA PRIRODAN NAČIN: 5 napitaka zbog kojih gubimo kilograme i kada spavamo!
Foto: Shutterstock

Dobar san je uvek potreban da biste se sutradan osećali opušteno i raspoloženo. Pored toga, njegov nedostatak povezan je sa debljanjem - kada smo umorni, brzina metabolizma opada u pokušaju da telo uštedi što više energije koju ima, dok nivo insulina naglo raste, što dovodi do gladi. Kao što vidite, kada želite da smršate, važno je voditi računa o kvalitetu svog sna.

Pića koja vam predlažemo ne samo da će vam obezbediti bolji san, već će vam pomoći u naporima da izgubite kilograme.

Mleko

Mleko
foto: Shutterstock

Ako želite da spavate kao beba, možda ćete morati da sledite njihove prehrambene navike. Šolja vrućeg (ili ledenog, temperatura zavisi od vas) mleka neposredno pre spavanja opušta vas i dovodi u režim odmora zahvaljujući kalcijumu i triptofanu koji sadrži. Na ovaj način je veća verovatnoća da ćete uživati u osmočasovnom snu, što će zauzvrat učiniti da se sledećeg dana osećate manje gladnim - i tako vam pomoći da verno sledite svoju ishranu. U stvari, ako vežbate, proteini iz mleka su neophodni za vaš mišićni sistem.

Kamilica

čaj od kamilice
foto: Shutterstock

Ne sadrži kofein dok podiže nivo glicina u telu, neurotransmitera koji deluje umirujuće i zbog toga vas smiruje i opušta. Pored toga, istraživanje je otkrilo da kamilica poboljšava kontrolu glukoze u krvi, što je neophodno ako želite da smršate.

Sok od grožđa

Grožđe
foto: Shutterstock

Mala čaša 100% soka od grožđa pre spavanja pomoći će vam da sagorite masti tokom sna. Istraživanje je pokazalo da jednostavni ugljeni hidrati koje sadrži mobilišu sekreciju insulina, čime se uravnotežuju cirkadijski ritmovi tela (tj. vaš biološki sat), regulišući tako pravilno funkcionisanje metabolizma. I ne samo to: grožđe je bogato antioksidantima koji pretvaraju belu masnoću (ono što telo skladišti) u smeđu masnoću (ono što telo koristi kao energiju za svoje potrebe).

Sojino mleko

Soja, Sojino Mleko
foto: Thinkstock

Veoma je bogato triptofanom, aminokiselinom koja smanjuje nivo kortizola u krvi, pomažući tako sagorevanju masti umesto da je skladišti. Čak i ako se vaš metabolizam uspori tokom spavanja, on i dalje obrađuje protein koji dobijate pijenjem sojinog mleka, koji ima slično dejstvo kao melatonin - hormon koji vas uvodi u duboki san.

Kefir

kefir
foto: Shutterstock

Ovaj fermentisani mlečni napitak bogat probiotikom povećava dragocene bakterije u crevnoj flori, pomaže varenju i apsorpciji vitamina i minerala. Pored toga, poboljšava kvalitet spavanja i vaše performanse u teretani sledećeg dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs