Zdravlje sa grane

Trešnje: usporavaju starenje, brinu o srcu

Slatke poput najslađe poslastice, trešnje pomažu kod sprečavanja mnogih oboljenja, od srca i kostiju, do glavovolje i artritisa
Fitnes & Nutricija
05:20h Autor:
Trešnje: usporavaju starenje, brinu o srcu

Purpurno crvene ili žute boje, jedre, sočne i ukusne, trešnje su voće rasprostranjeno po celom svetu i broje preko 900 sorti. Jedu se sveže, koriste se za pravljenje džema, kompota, kolača, rakije

Prilikom kupovine treba voditi računa da je plod čvrst, neoštećen i što više crven. Peteljke svežeg ploda su zelene, nikako tamne ili smeđe. Ukoliko želite da traju duže treba ih neoprane spakovati u plastične kese, i u frižideru čuvati najduže dva do tri dana.

Trešnju treba jesti što više jer je jako lekovita. Po šoljici serviranja trešnje sadrže zanemarljivih 85 kalorija i vrlo malo masti, ali su zato bogate belančevinama, ugljenim hidratima, vitaminima A, C, a u nešto manjim količinama ima vitamina B1, B2, B3 i B6. Sadrže dosta folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka.

U narodnoj medicini lek su za giht i artritis, a poznavaoci tvrde da je 20 trešanja deset puta delotvornije od aspirina. Naučnici iz Mičigena dokazali su da imaju i izuzetno antiinfektivno delovanje, kao i da kao bogata riznica antioksidanasa usporavaju dejstvo uzročnika starenja. Trešnje pomažu i protiv bolesti srca, a imaju i antikancerogena svojstva koja potiču od flavonoida izokvercina i kvercina.

Osim toga, elaginska kiselina snažan je antioksidans koji sprečava oštećenje DNK ćelije, a samim tim smanjuje mogućnost oboljevanja od raka.

Trešnje mogu da se jedu u neograničenim količinama jer ne iritiraju želudac.

Sjajan su izvor bora, koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu.

Međutim, trešnje nikako ne treba jesti pre ručka jer mogu da uspore izlučivanje želudačnih sokova za varenje, što posebno može da oteža varenje mesa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs