Ukusni i zdrav mlečni napitak

Potvrđeno: Jogurt smanjuje rizik od dijabetesa

Preporučuje se da svake nedelje pojedete 500 do 625 grama jogurta, jer on uravnotežuje nivo šećera u krvi i odlična je prevencija od dijabetesa tipa 2
Medicina
17:24h Autor:
Potvrđeno: Jogurt smanjuje rizik od dijabetesa
Foto: Shutterstock

Šoljica jogurta dnevno osim što snižava krvni pritisak, jača imunitet i štiti od šećerne bolesti, pokazala je studija britanskog Univerziteta Kembridž.

Redovno jedenje niskomasnog jogurta smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 28 odsto. Podjednako delovanje ima i nemasni sir koji taj rizik smanjuje za 24 odsto, otkrili su naučnici koji su analizirali podatke 11-godišnje studije koja je sprovedena na 30.000 ljudi.

Svake nedelje trebalo bi da pojedete od 500 do 625 grama jogurta, ali preporučuje se da izbegavate voćne, jer sadrže previše šećera. Ovaj probiotik obiluje kalcijumom, magnezijumom, vitaminom D i K kao i dobrim bakterijama. Upravo te bakterije smanjuju rizik od upale i sprečavaju nagli rast šećera u krvi, piše Forbs.

- Istraživanje je ponovo potvrdilo da određena hrana pomaže u prevenciji od dijabetesa tipa 2. Osim o štetnoj hrani, trebalo bi da se o tome češće govori kako bi ljudi znali da imaju zdravu opciju - objasnila je voditelj istraživanja doktor Nita Foruhi.

A o pozitivnim dejstvima jogurta u borbi protiv depresije saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs