Zdravlje iz prirode

Ne bacajte proklijali beli luk: Bogatiji je antioksidansima

Proklijali ili ne, beli luk je uvek dobar izbor. U obe varijante ima zdrava jedinjenja koji sadrže sumpor, poput alicina, za kog studije pokazuju da usporavaju aterosklerozu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka
Fitnes & Nutricija
21:54h Autor:
Ne bacajte proklijali beli luk: Bogatiji je antioksidansima
Foto: Shutterstock

Verovatno vam se dogodilo da beli luk proklija pre nego što ste ga upotrebili, ali to ne znači da treba da ga bacate. Naprotiv, beli luk koji je pustio klice nakon pet dana ima znatno veći nivo antioksidanasa nego sveži, zaključak je nove studije objavljene u listu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

To vam možda zvuči čudno, ali ima više smisla ako se u obzir uzme trenutni trend gde sve veći broj prehrambenih kompanija i restorana nudi proklijala zrna, orašaste plodove, mahunarke, jer taj proces zapravo poboljšava sastav hranjivih materija. S ovom novom studijom, jasno je da se isto odnosi i na beli luk. Evo što se događa:

"Biljke su vrlo osetljive na napad bakterija, virusa i insekata tokom klijanja", kaže autor studije doktor Džong-Sand Kim i dodaje:

"To uzrokuje da proizvode hemikalije pod nazivom fitoaleksini kako bi se odbranile. Većina njih je toksična za mikroorganizme i insekte, ali korisna za ljudsko zdravlje", zaključio je Kim.

Proklijali ili ne, beli luk je uvek dobar izbor. U obe varijante ima zdrava jedinjenja koji sadrže sumpor, poput alicina, za kog studije pokazuju da usporavaju aterosklerozu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka.

OVDE saznajte kako da pomoću belog luka i ruske alternativne medicine poboljšate svoje zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

beli luk