Idealno opuštanje

Ovo su detoks kupke koje ublažavaju bol, eliminišu stres i vraćaju energiju

Esencijalna ulja neguju kožu, opuštaju mišiće i razbuđuju, zelena glina čisti metale iz organizma, a jabukovo sirće ublažava upale i bolove koje uzrokuje artritis
Nega
15:42h Autor:
Ovo su detoks kupke koje ublažavaju bol, eliminišu stres i vraćaju energiju
Foto: Thinkstock

U zavisnosti od toga da li želite da se opustite, da se oslobodite nekog neprijtatnog bola ili da se razbudite, ove detoks kupke će vam pomoći u tome.

Morska so

Morska so bogata je mineralima koji ubrzavaju rad metabolizma, dubinski čiste kožu i ublažavaju upale. Koža je nakon toga zategnutija i mekša na dodir. Dovoljno je da u kadu tople vode stavite jednu do dve šake soli i da se ležite oko 20 minuta. Kupka će da smanji bolove, pojačaće cirkulaciju i povećati energiju.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja neguju kožu, opuštaju mišiće, ublažavaju stres i glavobolju, a i razbuđuju. U zavisnosti od vrste, ulja mogu da deluju umirujuće i osvežavajuće. Lavanda i kamilica deluju umirujuće, dok mentca, eukaliptus i citrusi deluju osvežavajuće. U kupku se preporučuje da stavite 10 do 20 kapi ulja po želji.

Đumbir

Đumbir, osim u borbi protiv mučnina, može da se koristi i u kupkama. On podstiče jače znojenje i ubrzava izbacivanje toksina iz organizma zbog čega se preporučuje kod prehlada i visoke temperature. Može da se narenda svež u kupku ili da se koristi mleveni. Ako se koristi svež, dovoljno je da stavite 1/4 šoljice ili kašičicu mlevenog i da uživate u kupki 15 do 20 minuta.

Soda bikarbona

Soda bikarbona baš kao i đumbir čisti otrove iz organizma, a pomaže i kod ublažavanja stresa, čisti kožu i deluje kao piling. Najbolje je da je kombinujete sa solju u razmeri 2:1, pa u kupku treba da stavite dve šoljice soda bikarbone i šoljicu soli i da uživate u njoj pola sata.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće osim što čisti kožu, ublažava upale kao i bolove koje uzrokuje artritis. Pomaže u izbacivanju otrova iz organizma, a preporučuje se da u kupku stavite jednu do dve šoljice sirćeta i da uživate oko pola sat.

Morska trava

Morska trava pomaže u detoksikaciji organizma, čisti kožu i podstiče cirkulaciju. Najbolje je da pomešate šoljicu morske soli, pola šoljice soda bikarbone i pola šoljice mlevene morske trave i uživajte u kupki oko 20 minuta. Morska trava može da se kupi u prirodnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Zelena glina

Zelena glina čisti organizam od štetnih metala koji se vremenom skupljaju, ona deluje opuštajuće, otklanja umor i čisti kožu. Preporučuje se da u kupku stavite tri do četiri kašike praha zelene gline i da ležite u tome oko 15 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs