Super hrana

4 bitna razloga da volite ječmenu travu: Snižava holesterol, potpomaže varenje, bogata je proteinima

Ječam znatno utiče na smanjenje nivoa lošeg holesterola u organizmu i ječmena trava je jedan od najboljih izvora hlorofila na svetu
Nutricija 14.04.2014. - 18:04h
Foto: Thinkstock

Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Evropi. Sejao se još u kamenom dobu, kultivisao u starom Egiptu, Mesopotamiji i području evropskih sojenica. Koristi se u proizvodnji hleba, piva, kao i stočne hrane. U nastavku slede četiri dobra razloga zašto bi trebalo da volite ječam.

 

1. Redukuje holesterol
Istraživanje koje je objavljeno u jednom stranom časopisu o kiropraktici još 2008. godine pokazalo je da su ispitanici koji su bili podvrgnuti 21-dnevnom planu ishrane koji je podrazumevao proizvode od ječma, imali znatno niži nivo holesterola, a naročito LDL (lošeg) holesterola, od kontrolne grupe. Sledeće istraživanje iz 2010. godine objavljeno u časopisu o kliničkoj ishrani još jedanput je dokazalo pozitivan učinak konzumiranja zrna ječma i soka od ječmene trave na smanjenje lošeg holesterola. Dakle, ječam je blagotvoran na zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema, te smanjuje rizik od bolesti srca.

 

OVDE saznajte koja četri napitka snižavaju holesterol i štite srce.

2. Bogat je hlorofilom
Ječmena trava je jedan od najboljih izvora hlorofila na svetu. Hlorofil pročišćava našu krv, utiče na povećanje nivoa hemoglobina i tako omogućuje da naša crvena krvna zrnca obezbede dovoljno kiseonika ćelijama u organizmu. Pošto destruktivne bakterije ne mogu da napreduju u prisustvu kiseonika, ječmena trava nas, dakle, štiti od ozbiljnih bolesti poput raka. Osim toga, u sebi sadrži veliki broj antioksidanata.

 

OVDE pročitajte još pet načina kako da sprečite pojavu raka.

3. Jača digestivni sistem (sistem organa za varenje)
Ječam sadrži značajan broj digestivnih enzima - enzima koji se nalaze u organima za varenje i koji funkcionišu kao biološki katalizatori da pokrenu proces razgrađivanja hrane, tako da važne hranljive materije budu dobro apsorbovane i iskorišćene. Prema rečima doktora Gilijana Mek Kejta (Gillian McKeith), autora knjige "12 prirodnih supernamirnica koje transformišu vaše zdravlje", ovi enzimi su razlog zašto dugoročno konzumiranje ječmene trave pomaže kod varenja i Kronove bolesti, kao i svih drugih pitanja u vezi sa varenjem. Osim toga, ječmena trava sadrži 6 odsto dijetalnih vlakana, koji ispiraju debelo crevo od toksina.

 

OVDE saznajte kako sok od šargarepe pospešuje varenje. 

4. Bogata je hranljivim materijama

Ječmena trava sadrži izuzetnu količinu hranljivih materija, daleko veću od one koja se nalazi u sintetičkim vitaminima i mineralnim dodacima. Bogata je vitaminima A i C (sadrži i malu količinu vitamina B12), dok u sebi nema vitamina D. Sadrži i veliki broj minerala, kao što su: kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, kalijum, fosfor, cink i hrom. Na kraju, ječam travu čini oko 45 odsto proteina, koji su izuzetnog kvaliteta i sadrže svih osam esencijalnih amino kiselina.

 

OVDE saznajte sedam savršenih izvora proteina.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...