Neophodne stvari

Roštilj je muška stvar - ali žene pripremaju sve: Šta vam sve treba za savršen roštilj?

Svaka žena zna da će ona na kraju da spremi sve neophodne stvari za ovaj muški posao zvani roštilj
Zanimljivosti
14:58h Autor:
Roštilj je muška stvar - ali žene pripremaju sve: Šta vam sve treba za savršen roštilj?
Foto: Thinstock

Ispred nas je savršen proletnji dan i prava je šteta provesti ga u kući. Ukoliko ste odlučili da sa prijateljima provedete dan u prirodi, priča o roštilju nameće se kao sasvim normalna stvar.

U tim momentima, momci su ti koji pokreću celu priču, a žene se malo zatežu. Zašto? Zato što se sve na kraju svede na isto: momci se hvale kako su oni spremili i organizovali kompletno sve, a u stvari žene su te koje pripremaju meso, pakuju tanjire i pribor, postavljaju sto "u prirodi", kupe smeće i prazne pivske flaše po "plandištu", skupljaju i animiraju sitnu decu i td...

Ali verovatno ćete od vaših muškaraca da čujete sledeću rečenicu:

"Hajde, šta ti fali, ja ću spremiti roštilj, nećeš barem danas brinuti o hrani!"

Ukoliko ipak pristanete zbog svih onih zaista divnih stvari koje roštilj nosi, evo da vam mi barem napravimo spisak šta vam treba za taj "muški ručak".

Naručite meso

Veoma je bitno da na vreme poručite meso i to u mesari gde često idete i gde vas znaju. Barem tri puta upitajte vašu jaču polovinu koliko ljudi zapravo dolazi. A onda izračunajte koliko vam mesa treba. Najbolje je da naručite raznovrso, jer ne vole svi samo pileća krilca.

Kako da marinirate meso?

Najbolje je da meso kupite dan ranije i da ga ostavite u marinadi preko noći. Marinadu možete da napravite veoma lako: Stavite malo ulja, so, biber, vegetu (samo pazite da ne presolite), "trunčicu" suvih začina (bosiljak ili ruzmarin), dva - tri čena belog luka i malo soja sosa koji će dodatno omekšati meso.

Odlično rešenje je da meso marinirate u činijama u kojima će se nositi na roštilj i nemojte ga ni vaditi iz marinade do pečenja.

Spakujte stvari

Bitno je da ponesete pribor za jelo (po mogućnosti onaj koji se baca, ne treba vam još i pranje masnih viljuški i noževa, hladnom vodom na sred livade!), neki vid stolnjaka (može i neki stariji, niste u Holivudskom filmu, ne mora sve da bude savršeno), salvete (razne maramice, vlažne, poluvlažne, papirni ubrusi, pamučne salvete i td), činije za pečeno meso i salate, plastične čaše, lopte, loptice, badmiton, karte i nekoliko ćebadi koje ćete raširiti po livadi za leškarenje...

Napravite salate i ostale "priloge"

Pored kečapa, majoneza, senfa i ostalih priloga jelu, dobro je da ponesete i jednu činiju sira, dosta svežeg povrća i po mogućnosti neku slanu pitu. Imajte u vidu da muškarci prave roštilj i da će od tog obavezno da stvore nauku, pa će se ta nauka razvući na nekoliko sati a vi i ostatak ekipe će da "skapa" od gladi uz sve te mirise koji dopiru sa svih strana.

Ne zaboravite da ponesete i voće i neki dezert jer taj ručak ipak treba završiti sa nečim slatkim, zar ne?!

Piće

Ovaj deo možete da prepustite vašem čoveku, jer on najbolje zna "kapacitet" njegovih drugova. On je takođe upoznat ko od njih šta pije. Vaše je samo da ga podsetite nekoliko puta da kupi i sokove (gazirane i ne gazirane), kao i vodu. Naravno, morate ga i nekoliko puta podsećati da je krajnje vreme da ode u prodavnicu i kupi ta pića i da ne dolazi u obzir da ih kupi na putu ka izletištu!

Ćumur i ostalu "aparaturu"

Ćumur za roštilj možete naći u specijalizovanim trgovinama, pa je dobro da ga kupite na vreme. Ostali pribor će poneti vaš muškarac, ali je dobro da znate da bez "žice za pečenje" ne može ništa, pa ako ga vidite da je ne pakuje, pa, šta da vam kažemo - neće vam biti lako... Bitno je da imate jedu veliku viljušku za okretanje mesa, kao i hvataljke za meso.

I to je više-manje sve! Krenite na vreme, jer vas tek čeka agonija oko pronalaska "idealnog mesta". Najvažnije je da se opustite, isključite mobilni telefon i sve slike pamtite samo u glavi (tu će se ipak duže zadržati nego na memoriji nekog uređaja)! Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs