Sačuvajte zdravlje

Pažnja: Sledi vam infarkt ukoliko ne smanjite slatkiše i slatke napitke!

Svakodnevna konzumacija samo jedne limenke nekog zaslađenog gaziranog soka ili ekvivalentne količine šećera, povezana je s većim rizikom za smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti
Medicina
15:04h Autor:
Pažnja: Sledi vam infarkt ukoliko ne smanjite slatkiše i slatke napitke!
Foto: Thinkstock

Konzumacija velikih količina slatke hrane i napitaka je u novoj studiji američkih naučnika povezana s većim rizikom za infarkt.

Svakodnevna konzumacija samo jedne limenke nekog zaslađenog gaziranog soka ili ekvivalentne količine šećera, povezana je s većim rizikom za smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti, prenosi Bi-Bi-Si. Nalazi istraživača iz centara za kontrolu i prevenciju bolesti se zasnivaju na podacima prikupljenim od oko 10.000 Amerikanaca.

Takođe je utvrđeno da osobama koje četvrtinu dnevnog unosa kalorija uzimaju kroz šećer preti više nego trostruko veći rizik za smrt od posledica bolesti kardiovaskularnog sistema, naročito od infarkta. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da šećer čini manje od 10 odsto ukupnog dnevnog unosa kalorija, odnosno maksimalno oko 70 grama za muškarce i 50 grama za žene.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs