Za bolje zdravlje i vitku liniju

Izbacite što bezbolnije šećer iz ishrane: Merite porcije, pijte sveže ceđene sokove

Kako biste lakše smanjili unos šećera u organizam i uspešno se odrekli poslastica koje toliko volite, donosimo vam nekoliko saveta kako da se rešite ove navike
Fitnes & Nutricija
19:28h Autor:
Izbacite što bezbolnije šećer iz ishrane: Merite porcije, pijte sveže ceđene sokove
Foto: Thinkstock

Često se govori da šećer izaziva zavisnost jer podiže nivo serotonina u mozgu, podižući tako raspoloženje i ublažavajući depresiju. To takođe izaziva niz problema, a odvikavanje od njega uključuje depresiju, razdražljivost, glavobolju, nemir i nervozu.

Kako bismo vam pomogli da smanjite unos šećera u organizam i uspešno se odreknete poslastica koje toliko volite, donosimo vam nekoliko saveta kako da se lako rešite ove navike.

1. Prepolovite količinu šećera u jutarnjoj kafi i pićima

Ako inače stavljate dve kašičice šećera u kafu, odmah danas stavite samo jednu. Nakon nekoliko dana ćete se navići i, ako ste dovoljno hrabri, uskoro ćete piti gorku kafu.

Izbacivanjem šećera sprečite pojavu bora, OVDE saznajte kako.

2. Zamenite gazirana pića sveže ceđenim sokom

Ako ste fan gaziranih slatkih pića, umesto limenke omiljenog napitka pomešajte sok sveže ceđene narandže i mineralne vode. Ukoliko ne možete da cedite voće, kupite voćni sok u prodavnici, ali pazite da na njemu piše sto posto prirodni sok. Skoro 25 odsto ukupnog unosa kalorija unosimo putem zaslađenih sokova.

OVDE saznajte koji su najzdraviji sokovi od voća i povrća.

3. Merite porcije

Ako volite poslastice poput sladoleda, bombona ili gumenih bombona, uvek kraj sebe imajte posudicu koja će vam biti mera za količinu koju ste prethodno odredili kao dovoljnu. Šećer se iz više razloga smatra drogom, a ako ga izbacite iz ishrane doživećete velike promene. Postaćete smireni, manje razdražljivi, bez drastičnih promena raspoloženja i s viškom energije.

Kako još da oslobodite zavisnosti od šećera pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs