Sačuvajte zdravlje

Izbegavajte namirnice koje ugrožavaju vaše zdravlje: Prerađeno meso, energetska pića, voćni jogurt

Nitrati koji se dodaju mnogim mesnim prerađevinama za održavanje boje i sprečavanje razvijanja bakterija povezani su sa povećanim rizikom od raka debelog creva
Fitnes & Nutricija
17:42h
Izbegavajte namirnice koje ugrožavaju vaše zdravlje: Prerađeno meso, energetska pića, voćni jogurt
Foto: Thinkstock

Osnovno pravilo zdrave ishrane - jedite više sveže hrane (voća, povrća, celih žitarica) i manje prerađene je skoro svima dobro poznato. Ipak, u spektru prerađenih namirnica ima onih koje pretežu na zdraviju stranu, poput konzervisanog pasulja ili ribe, ali i onih koje uopšte nisu zdrave, poput viršli.

Sledeće četiri prerađene namirnice svakako treba da izbegavate:

1. Prerađeno meso

Viršle, salame, šunka, kobasice i slični proizvodi spadaju u kategoriju prerađenog mesa, odnosno mesa kojem je trajanje na neki način produženo. Nitrati koji se dodaju mnogim mesnim prerađevinama za održavanje boje i sprečavanje razvijanja bakterija povezani su sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Jedenje mesnih prerađevina i mesa sačuvanog pomoću dima i soli povećava izloženost potencijalnim kancerogenim agensima i treba ih smanjiti što je više moguće.

Naučnici Univerziteta Harvard su otkrili da ljudi koji jedu oko 50 grama prerađenog mesa svaki dan imaju 42 odsto veći rizik od srčanih bolesti i 19 odsto veći rizik od dijabetesa tipa 2. Ti proizvodi takođe sadrže visoke količine natrijuma i zasićenih masti, tako da ništa blagotvorno ne dodaju ishrani.

2. Smrznuto povrće s dodatim začinima i umacima

Dok obično smrznuto povrće nije uopšte loša ideja, jer se pakuje odmah nakon branja i zadržava dobar deo hranjivih materija, treba da ignorišete pakovanja koja uključuju umake i začine. Tako ćete dobiti mnogo više masti i natrijuma, nego što biste dobili kada biste sami kod kuće dodali puter. Dakle, kupujte smrznuto povrće bez dodataka i prelijte ga maslinovim uljem za bolji ukus i masnoću koja godi srcu.

3. Energetska pića

Energetska pića su trenutno pod istragom američke Administracije za hranu i lekove zbog prijavljenih smrtnih slučajeva i povreda koje bi mogle da budu povezane sa njihovom konzumacijom. Koji god njihov zaključak bio, činjenica je da energetska pića sadrže zabrinjavajuće količine kofeina. Budući da su količine prilično neregulisane, jedno piće može da sadrži od 50 do 500 mg kofeina, pa čak i više. Ta pića su takođe puna šećera.

Bolja opcija za podizanje energije je voda. Studija je pokazala da već i lagana dehidracija može da izazove glavobolje, gubitak koncentracije, umor i loše raspoloženje. Budući da kofein deluje kao diuretik, gubićete energiju čak i ako uzimate kofein.

4. Voćni jogurti

Tipično pakovanje jogurta sa dodatim ukusom sadrži 24 do 30 grama šećera, što je dnevno preporučeni unos za žene. Možda će vas iznenaditi da neki voćni jogurti uopšte ne sadrže voće. Proverite sastav namirnica, što je etiketa više postavljena, sadrži više voća. Učinićete sebi uslugu ako sami napravite voćni jogurt, sa svežim voćem i običnim jogurtom, pa ga zasladite medom i cimetom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs