saznajte više

Samo ako se ovako konzumira deluje kao prebiotik: Zašto je zdravije jesti hladan krompir?

Podržaće zdravlje mikrobioma i pomoći će vam da izgubite težinu.

Fitnes & Nutricija
09:58h Autor:
Samo ako se ovako konzumira deluje kao prebiotik: Zašto je zdravije jesti hladan krompir?
Foto: Profimedia

Pristalice zdravog načina života i ljubitelji dijeta imaju odbojnost prema ovom povrću, ali uzalud. Reći ćemo vam kakve koristi krompir može doneti i kako ga jesti kako ne biste dobili višak kilograma.

Zašto je krompir koristan

Krompir je odličan izvor vitamina. Bogat je vitaminima B2, B3, B6, B9 i C, što je posebno važno za jačanje imunološkog sistema. Pored toga, krompir ima puno antioksidanata koji štite ćelije tela, sprečavaju oštećenja slobodnim radikalima i usporavaju proces starenja.

Druga važna prednost krompira je visok sadržaj kalijuma. Nedostatak ovog minerala u telu povlači za sobom mnoge neprijatne posledice, jer je kalijum takođe odgovoran za pravilno funkcionisanje mišića, neophodan je za ćelijski metabolizam i normalno funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema. Pored kalijuma, krompir sadrži kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe i mangan. U manjim količinama od kalijuma, ali u kombinaciji sa drugom hranom, može vam uštedeti rizik od nedostatka ovih elemenata.

Zašto je krompir najbolje jesti hladan

Krompir sadrži takozvani „stabilni“ skrob, koji konačno postiže svoju „stabilnost“ nakon potpunog hlađenja. Jednostavno rečeno, tokom toplotne obrade (kuvanja ili pečenja) skrob sadržan u krompiru menja svoju strukturu. Nakon potpunog hlađenja, skrob postaje „stabilan“, odnosno stiče sposobnost da dođe do debelog creva, a da se potpuno ne rastvori u želucu.

„Otporni“ skrob deluje kao prebiotik. Rezultat je kontrola šećera u krvi, čista koža, kontrola gladi i dramatično smanjenje rizika od prejedanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs