Svakodnevno brinite o zdravlju

Početkom proleća zalihe tela su istrošene: Ovo je hrana koju morate uneti u jelovnik!

Ako se osećate umorno, vreme je da se hranite zdravo i da jedete povrće i voće koje će vam u kratkom periodu vratiti izgubljenu energiju
Fitnes & Nutricija
19:00h Autor:
Početkom proleća zalihe tela su istrošene: Ovo je hrana koju morate uneti u jelovnik!
Foto: Thinkstock

Tokom zime, telo se napaja zalihama hranljivih supstanci prikupljenih tokom leta i jeseni. Početkom proleća, te zalihe su gotovo istrošene, što je jedan od uzroka proletnje iscrpljenosti.

Uz manjak vitamina, može vas opteretiti i promena životnog ritma i prelazak na letnje računanje vremena, koje vam "krade" jedan dragoceni sat.

Zbog toga, uprkos lepoti proleća, možete da patite od malaksalosti i lošeg raspoloženja te biti podložniji bolestima. Ali ukoliko jačate telo vitaminima i drugim hranljivim materijama, uz više odmora i redovnog spavanja, podnećete proleće bez ikakvih tegoba.

Kako da prebrodite prolećni umor, više pročitajte OVDE.

Ako niste preko zime vodili računa o uzimanju vitamina, vreme je da to učinite sada. U tome će vam pomoći sveža hrana. Donosimo vam savete za proletnji preporod uz pomoć najsvežije vitaminima bogate hrane.

Jedite zeleno i lagano

Stavite zeleno lisnato povrće u žarište svog prolećnog plana prehrane. Jedite je sirovu, lagano kuvanu ili poparenu. Lagana je hrana ključ proletnje kuhinje. Izbegavajte da jedete kad niste gladni i rasteretite svoj probavni sistem. Uzimajte hranu koja vam uliva energiju, umesto one koja vas iscrpljuje.

Kajsija

Kajsije su odličan način da zadovoljite vašu želju za slatkim. Pune karotenoida i fitonutrijenata koji nude velike količine antioksidansa. Pored toga, sadrže likopen i beta-karoten, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Osim što održava zdravlje očiju, vitamin A smanjuje naslage na arterijama i štiti srce.

Neka proleće uđe u vaš tanjir, spremite ukusna jela, više pročitajte OVDE.

Grašak

Uzbudljivo proletnje povrće koje nudi velike zdravstvene dobrobiti. Odličan izvor vitamina A i C. Mladi grašak možete jesti i sirov. Ako ga ipak želite skuvati, nemojte preterivati, jer dugim kuvanjem uništavate vredne vitamine.

Bosiljak

Zbog svog snažnog ukusa, omiljen je sastojak italijanskih jela i soseva za testeninu, ali i ukusan dodatak brojnim salatama.

Špargle

Nisu samo božanstveno sočne, nego su i dobre za vaše zdravlje. Špargle su izvrstan izvor folne kiseline, koja je važna za zdravlje srca i mozga. Iako je folna kiselina (vitamin B9) prisutna u mnogim namirnicama, njen je manjak vrlo čest. Jedna kašičica špargle osigurava 67 posto dnevne preporučene količine folne kiseline.

Napravite prolećne sokove, više možete da pročitate OVDE.

Blitva

Blitva je nesumnjivo jedno od najhranljivijih povrća. Ima visok nivo vitamina A i E, koji su vrlo delotvorni antioksidansi. Sadrži i brojne druge vitamine, minerale i vlakna. Bogata je flavonoidima kao što su antocijanini i karotenoidi, koji pružaju zaštitu od slobodnih radikala.

Spanać je pun hranljivih supstanci. Bogat je vitaminima A, C, K, B9, železom, magnezijumom i kalijumom. Da biste od njega izvukli najviše koristi, jedite ga svežeg i sirovog. Zamenite li zelenu salatu spanaćem, dodatno ćete se opskrbiti vitaminima. Možete ga koristiti i kao jedan od sastojaka zelenog kašastog soka.

Šargarepa

Dobra stara šargarepa je izvrsno povrće, koje neizostavno morate uneti u ishranu. Sadrži vitamine A, C i vlakna, a možete je jesti sirovu ili kuvanu.

Zelena salata

Kad govorimo o salatama, nisu sve jednake. Zelena salata je poznata po velikoj količini vitamina C i beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A. Takođe, zelena salata je jedna od retkog povrća koje poseduje značajne količine kroma – minerala koji reguliše nivo šećera u krvi.

Ove namirnice uništavaju vaše zdravlje, više možete da pročitate OVDE.

Citrusni plodovi

Narandža, limun, limeta, mandarina i grejpfrut su zlatni rudnici C vitamina, čija je uloga u podizanju imuniteta i vitalnosti dokazana u istraživanjima. Svakodnevno konzumirajte najmanje jednu porciju ovih plodova. To može biti jedna cela narandža, jedan celi grejpfrut ili dve mandarine. Kao porcija računa se i sok od cele narandže, grejpfruta ili limuna.

Ako ste izloženi povećanom mentalnom stresu, preporučujemo da dnevno jedete pet do deset koštica badema, oraha ili lešnika. Orašasti plodovi su izuzetno bogati hranljivim tvarima, posebno esencijalnim masnim kiselinama omega-3 i omega-6.

Žitarice

Vaša proletnja ishrana trebala bi se sastojati i od integralnih žitarica. Naročito je korisna kaša od kukuruza, ječma, raži, heljde i pšeničnih klica. One sadrže sve nutrijente neophodne za nervni sistem, koji je u proleće iscrpljen i nestabilan.

Energetski napitak od citrusnog voća

Ako ste iscrpljeni, dobro će vam doći voćno energetsko piće. Napravite napitak od soka limuna, narandže, grejpfruta i tople vode u jednakim omerima. U to dodajte dve kašičice meda. Svakodnevno ispijanje ispuniće vas vitaminom C, vratiti vam snagu i podići raspoloženje.

Saznajte sve o rukoli i kako da je primenite u ishrani, više možete pročitati OVDE.

Obilje tečnosti

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs