Odličan recept

Posne čarolije Stare planine u Beogradu

Za sve one koji poste do pravoslavnog Božića, pripremaju posnu slavu ili uz post provode badnji dan, Super Vero je pripremio specijalnu ponudu koja traje od 7. decembra do 6. januara

Fitnes & Nutricija
Autor:
Posne čarolije Stare planine u Beogradu
Foto: Promo

Među slatke muke koje nam donose praznici, pored toga šta pokloniti najbližima, je i večita dilema - šta spremiti za prazničnu trpezu?

Mogućnosti je toliko, pa kako onda izabrati čime obradovati naša nepca… Kada je u pitanju period posta, izazov je još veći! Ali, čuvena riba iz čistih reka Stare planine uvek će biti odličan izbor.

Reke Stare planine su atraktivne svim posetiocima, a posebno pasioniranim ribolovcima. Smatra se da u njima postoji čak 26 vrsta riba! Jedna od riba koja se smatra simbolom ovih voda, svakako je potočna pastrmka. Ona je rasprostranjena u svim vodotokovima reka Stare planine i sinonim je čiste planinske vode i nedevastiranog područja ovog kraja. Samim tim, ona je pokazatelj očuvanosti ekosistema reka i potoka i indikator čiste i upotrebljive vode. Podaci ukazuju da je ona najproučavaniji kičmenjak koji je zaštitni znak nezagađene vodene sredine. Sve to govori o njenom kvalitetu i izuzetnom ukusu njenog mesa.

Zahvaljujući adekvatnoj temperaturi vode šaran sa Zavojskog jezera ima mali procenat masnoće pa su jela od njega gastronomski ugođaj prve klase. U Super Vero ribarnicu na Novom Beogradu sa jezera stiže svež šaran, kao i pastrmka iz čistih reka na Staroj planini.

Postoji mnogo kreativnih i primamljivih recepata na koje se pastrmka može spremiti, a evo jednog osvežavajućeg i veoma lakog za pripremu – salata od pastrmke!

Potrebno vam je:

  • Pastrmka (ili više njih, zavisi za koliko ljudi spremate)
  • Crveni luk
  • Sveža majčina dušica
  • Biber u zrnu
  • Nekoliko čenova belog luka
  • Sos od svežeg bosiljka i maslinovog ulja
  • Zelena salata (ili više njih)
  • Prstohvat morske soli

U šerpu sipajte vodu, dodajte krupno sečeni luk, lovorov list, nekoliko čenova belog luka i biber u zrnu. Operite pastrmku pa stavite i nju. Kada pastrmka bude gotova, izvadite je, pustite da se malo prohladi, pa joj skinite kožicu i prstima iskidajte komade mesa. U činiju stavite salatu, preko salate pastrmku. Ako volite skuvan luk, možete i delove luka da stavite. Kao preliv možete uzeti pesto sos. Što više pesta, to će biti ukusnije. Posolite sve malo na kraju, dekorišite sa svežim povrćem i eto ukusne, posne pastrmke.

A da biste uživali u savršenom ukusu potočne pastrmke, više nije obavezno da se zapututite put Stare planine. Dovoljno je da odete do Novog Beograda, gde se u ribranici Super Vero marketa (Bulevar Milutina Milankovića 86a) odigrava najveća posna čarolija, pa se mirisi i ukusi mora mešaju sa novogodišnjom euforijom. Tamo se svakoga dana mogu naći sveži morski plodovi i riba, i to riba baš iz reka Stare planine - a na vama je da se odlučite za šarana, pastrmku ili losos pastrmku.

Za sve one koji poste do pravoslavnog Božića, pripremaju posnu slavu ili uz post provode badnji dan, Super Vero je pripremio specijalnu ponudu koja traje od 7. decembra do 6. januara. Bogat asortiman posnih proizvoda, uz odlične cene koje nudi Super Vero, učiniće ovaj post najukusnijim. Naročito ako ga obogatite pastrmkom iz reka Stare planine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs