Velike vrućine

Kako da izbegnete dehidrataciju tela tokom vrelih letnjih dana

S obzirom na visoke temperature i pojačano znojenje važno je obratiti više pažnje na redovnu hidraciju organizma. Posebno bi trebalo da budu oprezni sportisti, trudnice i starije osobe, kojima je osećaj za žeđ već oslabljen
Fitnes & Nutricija
21:10h Autor:
Kako da izbegnete dehidrataciju tela tokom vrelih letnjih dana

Tokom letnjih meseci pijte i kada niste žedni, žeđ je znak da telu već nedostaje tečnosti. Uvek uz sebe imajte flašu sa vodom, a kod kuće pripremajte sveže sokove od voća i povrća, nezaslađenu limunadu, bogate supe sa povrćem i ohlađene biljne čajeve.

Jedite dovoljno sezonskog voća, pre ili između obroka, a posebno su bogate vodom lubenica i dinja. Većina sezonskog povrća sadrži veliki udeo vode, 90% i više, a tu svakako prednjače krastavci, paradajz i tikvice.Oprezno s alkoholom, s obzirom na to da on podstiče izlučivanje vode iz organizma, remeti mehanizam termoregulacije, te nas čini konfuznima, što je učinak i same vrućine. Radije odaberite hladnu limunadu, nego čašu vina ili piva kada ste direktno izoženi visokoj temperaturi!Tokom ovih meseci odabirite laganu hranu i nemojte je presoljavati, natrijum vezuje vodu za sebe i doprinosi dehidraciji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs