Obratite pažnju

7 namirnica iz Kine koje ne bismo smeli da jedemo: Domaće je bolje!

Zbog toga što izvoz namirnica iz Kine raste iz godine u godinu, kvalitet tih namirnica znatno pada. Zbog toga obratite pažnju, pa ako imate mogućnost kupite domaće

Fitnes & Nutricija
Autor:
7 namirnica iz Kine koje ne bismo smeli da jedemo: Domaće je bolje!
Foto: Shutterstock

1. Beli luk

80% svetske proizvodnje belog luka dolazi iz Kine. Naučnici tvrde da je kineski beli luk prepun pesticida, teških metala i drugih opasnih supstanci. Pre slanja u druge zemlje, natopljen je hlorom. Tako zadržava zdrav izgled duže, piše brainum.ru

2. Crni biber

Crni biber je jedan od najpopularnijih začina. Da bi se smanjio trošak ovog proizvoda, u njega se često dodaju nečistoće poput toniranog skroba i krede.

3. Prerađene pečurke

Gotovo 35% svih soljenih i kiselih pečurki isporučuje se iz Kine. Po prvi put se o toksičnosti takvih pečurki razgovaralo 2006. godine. Nakon jedenja pečurki uzgajanih u okolini Pekinga, 16 ljudi je hospitalizovano. Problem je visok nivo zagađenja vazduha u delovima Kine.

4. Riba (tilapija i bakalar)

Tilapija i bakalar su neke od najpopularnijih riba uvezenih iz Kine. Pri njihovom uzgoju koriste se visoke doze hormona rasta i jaki antibiotici. Pored toga, većina ribe uzgaja se u malim bazenima u jako zagađenoj vodi.

5. Pekinški kupus

Farmeri prskaju kupus formaldehidom kako bi mogao dobro da podnese prevoz. Posledice upotrebe takvog proizvoda mogu biti vrlo strašne: iritacija kože i probavni problemi.

6. Zeleni grašak

Lažni grašak prvi put je proizveden u Kini davne 2005. godine. Napravljen je od soje, zelene boje i natrijum metabisulfita (štetnog konzervansa). Ovo drugo je zabranjeno, jer može dovesti do karcinoma i metaboličkih poremećaja. Kako proveriti? Ovaj grašak neće omekšati kada se kuva, a voda će postati bledo zelena.

7. Pirinač

Najčešći falsifikovani proizvod je pirinač. Sastoji se od krompirovog skroba, kojem se dodaje plastika da bi se održao u formi. Pojesti deo ovog pirinča je kao da pojedete plastičnu kesu. Da se ​​to ne bi dogodilo, uvek proverite kvalitet pirinča nakon kupovine.

Uzmite u obzir ove informacije i budite oprezni. Čitajte etikete u supermarketima, a kod kuće proveravajte kvalitet robe kad god je to moguće.

(Izvor Brainum.ru, prevod Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs