Što duža veza to manje seksa

Ne zapostavljajte seks u dugoj vezi: Održavajte vrelinu u spavaćoj sobi!

Kako bi vam seks bio vreo i tokom godina zabavljanja, morate da poradite na tome
Ljubav i zavođenje
11:32h Autor:
Ne zapostavljajte seks u dugoj vezi: Održavajte vrelinu u spavaćoj sobi!
Foto: Shutterstock

Tokom prvih nekoliko meseci zabavljanja, nju i njega možete naći na jednom od sledeća dva mesta: u njenoj ili njegovoj spavaćoj sobi. Razlog je jasan: u toj slasnoj prvoj fazi zabavljanja seks je nov, čest i, uglavnom, uzbudljiv, prenosi cosmopolitan.rs.

Ali, posle otprilike šest meseci, vatra strasti počinje da se stišava dok njihova veza istovremeno postaje dublja.

„Iako možda produbljujete bliskost među vama, ona navala hormona sa početka veze počinje da jenjava, pa vam mozak i telo funkcionišu drugačije“, tvrde seksterapeuti.

Evo, sa kojim poteškoćama se većina parova susreće i nekoliko stručnih saveta kako da sačuvate varnice strasti.

Seks faza: 6 meseci zabvaljanja

Kada se tek smuvate i pređete na seks, vaše uzbuđenje izaziva oslobađanje adrenalina, što znači više nego dovoljno želje i energije za one veličanstvene seksmaratone. Međutim, posle oko šest meseci, i vaše i telo vašeg partnera počinje da luči više oksitocina (poznatog kao „hormon ušuškavanja“) nego adrenalina.

„Oksitocin podstiče osećanja ljubavi i bliskosti“, objašnjavaju endokrinolozi. „Možda ćete i dalje često voditi ljubav, ali to će biti sa senzualnijom i osećajnijom notom.“

Problem? To što će se prorediti one vulkanske, moram-odmah-da-teimam seks-sesije.

Nevaljali savet:

Tretirajte jedno drugo kao objekte požude.

„Postoji uverenje da, ako se volite, to znači da uvek morate romantično da vodite ljubav“, kažu eksperti. „Ali, istina je da je eksplozivan, animalni seks jednako važan za vezu kao i nežno vođenje ljubavi pri kome se gledate u oči.“

Zato, pokažite seksi mačkicu u sebi, isto kao i na početku veze. Tokom radnog vremena mu pošaljite vruću porukicu, kojom ćete mu staviti do znanja koliko žarko želite da ga imate. Dok u teretani vežbate na steperu, sanjarite o uzbudljivom seksu sa svojim dragim. Sledeći put kada ga vidite, osetićete neodoljivu želju da ga odmah ščepate.

Što se tiče same akcije, isfabrikujte osećaj hitnosti. Priredite mu neočekivano i prijatno iznenađenje tako što ćete mu se pridružiti pod tušem. Faktor iznenađenja će vam pomoći da raspalite varnice uzbuđenja kakve ste osećali na početku veze.

Seks faza: Godinu dana zabavljanja

Tokom prve godine zabavljanja i muški i ženski mozak, pored oksitocina, luči još dve supstance - dopamin i serotonin - a oba doprinose onom osećanju ushićenosti i sreće zbog kog poželite da se smešite i potpunim neznancima. Posle godinu dana, nivo ovih supstanci počinje da se vraća u normalu. To je način na koji se vaše telo pobrinulo da se opet usredsredite i na prijatelje, posao i sve one druge stvari koje ste tokom faze medenog meseca možda zanemarili. Usled toga, mnogi parovi počnu sve ređe da vode ljubav.

Iza ovakve promene u stvari stoji jasna podsvesna logika. Pošto se osećate sigurno u vezi i znate (tj. pretpostavljate) da možete da vodite ljubav kad god poželite, seks prestaje da vam bude u prvom planu. Osim toga, toliko ste već navikli vi na njegovo i on na vaše telo da niste više tako opsednuti istraživanjem svakog centimetra jedno drugog kao ranije.

„Početno uzbuđenje znatno bledi, što vam omogućava da postanete manje zaokupljeni jedno drugim i opušteniji u vezi“, objašnjavaju psiholozi. „Vaš dragi će možda češće nego vi osećati želju za seksom, ali moguće da ta potreba neće biti urgentna kao na početku veze da bi se potrudio i da je sprovede u delo.“

Nevaljali savet:

Odvojite vremena za seks. „Posle godinu dana bi trebalo da počnete da otkrivate kako se radi na održavanju seksualnog života sa stažom“, kažu seksolozi.

Održavanje znači da ćete uložiti truda da redovno zaskačete jedno drugo - čak i ako niste nužno oboje istovremeno raspoloženi za to. Učinite sebi tu uslugu i primetićete da će kada telo krene češće u akciju i mozak početi više da se bavi time. Zato, umesto da surfujete netom ili se ušuškavate ispred TV-a da biste odmorili glavu od posla, odvucite ga u krevet istog časa kada stignete kući i prionite na poljupce. Zatim počnite polagano da skidate jedno drugo.

Još jedna sugestija: čak i ako ni jedno ni drugo niste ranoranioci, navijte budilnik 10 minuta ranije, kako biste se na brzaka pozabavili seksom pre odlaska na posao. Ponovite akciju i sutradan. Samo povedite računa da ne preskočite predigru. Održavanje neće biti zadovoljavajuće ako uvek navalite pravo na seks. Potrebno je da probudite i želju i strast.

Seks faza: Dve ili više godina zabavljanja

Sa biološke tačke gledišta, u ovoj fazi ni kod vas ni kod njega nema nikakvih značajnih hormonskih promena. Ali, u opasnosti ste da zapadnete u seksualnu kolotečinu. Posle dve godine ulazite u rutinu. On zna šta vi volite, vi znate šta on voli, pa prestajete da isprobavate novotarije. Ali, ovo je u stvari period kada je kreativnost u spavaćoj sobi važnija nego ikad. Ključno je menjati navike koje su vaš seksualni život iz razigranog i zabavnog pretvorile u predvidiv i mehanički.

Nevaljali savet:

Iskoračite iz „zone sigurnosti“. Ako prljave reči nikada nisu bile deo vašeg seksualnog repertoara, šapnite mu nekoliko lascivnosti dok vodite ljubav.

„Tako stvarate poseban seksualni jezik koji koristite u spavaćoj sobi i koji samo vas dvoje razumete“, kažu seksolozi.

Takođe, probajte ono što bismo mogli nazvati opreznom spontanošću. Recimo, prionite na stvar za vreme žurke u zaključanoj spavaćoj sobi dok su vam gosti u dnevnoj ili radite „ono“ u kolima, makar ne otišli dalje od obližnjeg parkinga. Isprobajte pozu koja je i vama i njemu oduvek bila pomalo tabu ili vam je delovala prekomplikovano, ali vas oboje vrlo intrigira.

Ili, probajte seks igračkice, recimo ponesite u krevet vibrator u obliku jajeta uz pomoć koga će moći da vam priušti raspamećujuće dobre vibracije. Pomerajući granice istraženog, u početku biste mogli da se osećate malo čudno, ali zaista se isplati. To početno ushićenje usled navale hormona je možda izbledelo, ali uvek možete da ga oživite budeći jedno u drugome uzbuđenje i žudnju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs