Za depresivne, perfekcioniste, emotivce

Savršeni fitnes program za vaš tip ličnosti

Postoje li vežbe koje će vam pomoći da date tonus mišićima i uz to uživate? Tajna je u usklađivanju treninga s tipom vaše ličnosti
Fitnes & Nutricija
17:36h Autor:
Savršeni fitnes program za vaš tip ličnosti
Foto: Thinkstock

Voleli bismo da možemo da vam damo jednostavan recept za dobijanje i očuvanje vitke figure, ali nažalost, tako nešto ne postoji. Ipak, pre nego što u obližnjoj teretani izvadite još jednu člansku kartu koju ćete, kao i prošle godine, jedva koristiti, razmislite... i verujte nam, ima provereno efikasnih načina da se pokrenete i zapravo stvarno uživate u fitnesu, piše Elle.rs.

„Odabir vrste vežbanja koja odgovara vašem psihološkom profilu znači da ćete verovatno uživati dok trenirate. Samim tim, bićete motivisani i disciplinovani. Nećete odustati posle prvih nekoliko nedelja“, kaže Kris Valton (Chris Walton), psiholog i autor knjige "Peak Performance in 60 Seconds".

1. Za korporativceLičnosti koje su navikle na konstantno visok pritisak svog radnog okruženja – ovo ste vi ako ste ambiciozni, veoma napeti i navučeni na svoj posao – dobro se adaptiraju na off-road trčanje, dakle džogiranje u prirodi koje stimuliše rad svih pet čula. Odlazak u prirodu i različite neutabane staze predstavljaju izazov za mozak, slično pritisku koji vas stimuliše dok ste na poslu. Da biste, za početak, ostali na nogama na neravnim površinama koje se konstantno smenjuju, bićete prinuđeni da odluke donosite u deliću sekunde, baš kao u kancelariji. Neujednačen i raznolik teren doprineće većem sagorevanju kalorija, dok prirodno svetlo utiče na pojačanu proizvodnju vitamina D, a to će vam popraviti raspoloženje i povoljno uticati na samopouzdanje. Takođe, za razliku od uobičajenog trčanja svakog dana na stazi, preskakanje prepreka u prirodi i trčanje uzbrdo-nizbrdo obezbeđuje dinamičnu vežbu koja sagoreva više kalorija za kraći vremenski period i uz to čini da vaš metabolizam kalorije troši i 48 sati nakon treninga. Istraživanja iz 1996. godine pokazala su da je trening koji podrazumeva kratke, brze i naporne periode vežbanja naizmenično prekinite intervalima odmora najbolji način da naterate metabolizam da troši kalorije čak i kad se telo odmara. Probajte da šetate pet minuta i da potom trčite 30 sekundi i da to ponovite šest puta. Kako vam se kondicija poboljšava, tako smanjujte vreme koje provodite šetajući a povećavajte period trčanja sve dok ne postignete nivo u kojem trčite i hodate po minut. Ovo bi trebalo da radite najmanje dva do tri puta nedeljno i da tome dodate kardiotrening i vežbe izdržljivosti.OVDE pogledajte koje vežbe da radite kako biste podigle guzu.

2. Za perfekcioniste

Osećate krivicu kad ne vežbate, a onda se ubijate od rada kad krenete na fitnes, opsesivno brojeći ponavljanja i težinu tegova. Zvuči poznato? Osobe poput vas vežbanje ponekad koriste da bi kritikovale sebe i sopstveno telo, naprežući ga do nivoa izdržljivosti, koji često više nije ni zdrav. Vama se preporučuje program vežbi kojima ćete se fokusirati na ono kako se osećate umesto na to kako vam telo izgleda. Da biste ovo postigli, probajte meditativne vežbe, kombinaciju metoda holističke meditacije s klasičnim vežbama u teretani, pomoću kojeg ćete se koncentrisati na energetske tačke na telu – dok radite vežbe za grupu mišića koje odgovaraju onom delu tela u kojem se nalazi određena čakra, upravo na nju treba da obratite pažnju. Na primer, trik je da zamislite čakru ispod pupka (koja je vezana za emotivne veze) dok, recimo, radite trbušnjake. Ili da zamislite čakru srca (koja označava saosećanje) tokom vežbi za grudi. I to zatvorenih očiju, tako da nema spoljnih podsticaja koji bi vas naveli da analizirate tu misao. Ako se bavite fizičkom aktivnošću koja vas uči i meditativnim metodama, mnogo lakše ćete se osloboditi stresa u svakodnevnom životu. Rezultat su i izduženi, tanani mišići i izbalansiran mentalni sklop. Izreka „ono ste što mislite da jeste“ je istinita – upravo zato su mantre toliko važne u jogi. Dokazano je da, kada se ljudima kaže da sagorevaju određenu količinu kalorija, oni zapravo troše više. Dok vežbate, neprestano podsećajte sami sebe zašto to radite i koji vam je konačni cilj.OVDE pogledajte kako da stanjite struk za deset minuta.

3. Za emotivce

Ako vam se sviđa ideja o vežbanju, ali vam nedostaje nepokolebljivosti i volje da se održite na režimu više od nedelju ili mesec dana, za vas je najbolji izbor – ples! Časovi salse ili tanga, bilo koja vrsta plesa koja sinhronizuje levu i desnu stranu tela, odlična je za emotivne ličnosti, one koje odluke donose na osnovu osećanja pre nego logike. Podsticanje koordinacije obe strane tela i mozga kreira mentalni balans, usled čega će biti manje verovatno da ćete delati na osnovu emocionalnog impulsa. Od časova plesa srce će vam kucati brže, kiseonik će prostrujati telom koje će iz nedelje u nedelju imati sve bolji tonus. Ako budete dovoljno uporni i dosledni, ova aktivnost prerašće u hobi bez kojeg ne možete, napreduje se lako i brzo i traži totalno posvećivanje. U fitnes rutinu posle nekog vremena trebalo bi da uključite i vežbe za zatezanje i oblikovanje abdomena, koje će vam izdužiti figuru. Jedna od najefektivnijih jesu sklekovi. Možete da radite klasične, s telom postavljenim na stranu, s laktovima na podu, sa ispruženim rukama... Svakodnevno kretanje takođe je od velike važnosti. Par ekspresnih vežbi svakoga dana donosi mnogo bolje rezultate nego dugotrajni treninzi dva ili tri puta nedeljno. Brz trening trebalo bi da sadrži vežbe za donji i gornji deo tela, da uključuje iskorake, sklekove i dodatne vežbe za trbušne mišiće. Koristite vizualni podsetnik da biste konstantno bili fokusirani na cilj – utrošite dva minuta dnevno zamišljajući uspeh i zalepite tačku na telefon ili sat. Svaki put kad vaše oko uhvati tu tačku, podsetiće vas na ciljeve koje želite da postignete. Onda promislite o izazovima, u danima kada vam je motivacija slaba, kada je napolju hladno ili pada kiša. Pomislite na to kako ćete odoleti tim izazovima i kako ćete se mnogo bolje osećati nakon treninga.OVDE pogledajte top 10 najzategnutijih svetskih dama.

4. Za one pod stresomKao što vežba usmerena na podsticanje rada kardiovaskularnog sistema i izduživanje mišića utiče na oslobađanje od stresa, tako isto ritmička priroda plivanja – dokazano je – radi istu stvar. Ima nečega u potpunom isključivanju spoljnog sveta kad vam je lice zaronjeno u vodu, što smiruje i pročišćava misli. Ali morate da usavršite tehniku da biste zaista imali koristi od plivanja. Treniranje s plovcima od stiropora nije samo za školarce – i profesionalni plivači to rade. Preporučuje se preplivavanje dužina bazena s plovkom među nogama da biste ojačali ruke, a onda obrnuto – pustite da noge odrade posao. Mešanje brzina – jedna spora, pa jedna brza dužina odličan je naizmenični kardio-trening, a pauza na kraju svake dužine je za kukavice. Odmorite se dok se svom snagom odgurujete o ivice bazena, tako možete da sagorite i do 400 kalorija po satu. Ako ne volite da plivate, odaberite pilates, ali ga kombinujte s kardio-vežbama, čiji ćete intenzitet menjati tokom nedelje. Prvi trening u sedmici neka bude niskog intenziteta, s tim da traje 45 do 60 minuta, naredni treba da bude visokog intenziteta – fokus je na brzini, a ne na vežbama otpora i dovoljno je da traje 25 do 30 minuta, a poslednji neka bude kombinovani fitnes s vežbama niskog i visokog intenziteta. Ugljene hidrate jedite nakon treninga – u minutima i satima posle sportskih aktivnosti tkivo poput mišića i jetre mnogo bolje ih obrađuje, to jest koristi da nadoknadi energiju izgubljenu vežbanjem.OVDE pogledajte kako da zategnete noge za samo deset minuta.

5. Za depresivne

Imajući na umu činjenicu da svaki osmi čovek pati od „zimskog bluza“, depresije uzrokovane godišnjim dobima ili njihovom smenom, kombinacijom vežbi hata joge kojom se telo oslobađa stresa i SAD terapije dobijaju se najbolji rezultati. SAD terapija – naučno je dokazano da daje rezultate u lečenju ove vrste depresije – svojevrsna je fototerapija tokom koje se namenski izlažemo zracima veštačkog svetla – sedimo, radimo, vežbamo pored uređaja koji se zove light therapy box. Ovaj uređaj ispušta zrake koji imitiraju prirodnu svetlost. Smatra se da ova terapija utiče na onu hemiju u mozgu odgovornu za naša raspoloženja; ako uz to radimo određene joga vežbe, rezultat je zagarantovan. Koristeći položaje i način disanja iz hata joge, uz fototerapiju regenerišemo ceo organizam, a telo ne kažnjavamo iscrpljujući ga napornim radom. Tokom vežbi može da se sagori do 400 kalorija, izdužuju se i oblikuju mišići i poboljšava se fleksibilnost tela. Ako patite od zimskih naslaga na stomaku, bokovima i kukovima, tome možete da dodate i pilates dva puta nedeljno. Eksperimentišite dok ne pronađete vežbu koja u vama budi nalet endorfina – prirodni priliv energije koji je rezultat pojačanog lučenja endorfina. Veruje se da endorfini pozitivno utiču na imunološki sistem, oslobađaju od bola, redukuju stres i usporavaju starenje – neki su i do 500 puta moćniji od analgetika.OVDE pogledajte 12 jednostavnih koraka za vežbanje joge kod kuće.

6. Za one bez inspiracijeNjujorški zaluđenici za fitnes u hordama posećuju studio Lit he Method, u kojem se praktikuju najefektivniji elementi različitih programa: pilatesa, joge i vežbi koje navijačice rade u srednjim školama – ovom kombinacijom dobijate najefektivniji trening, koji traje veoma kratko! Zamislite da visite s plafona za koji ste pričvršćeni gumenim trakama, udarate pesnicama u džak s tegovima zakačenim za zglobove plus izvodite koreografiju da biste postigli da srce ubrzano kuca. To je vežbanje koje sagoreva masne naslage, odlično oblikuje figuru, a pritom čuva prirodne obline tela. Možete da birate kurseve, zovu se Skinny Jeans ili A-list Abs, tako da vam nikada ne postane dosadno. Ovaj metod još nije zaživeo u Evropi, ali se nadamo da će, kao uostalom i većina toga, ubrzo doći preko okeana i do nas. U međuvremenu probajte kombinovan program uz pilates lopte i joga istezanje da biste dobili nešto između jakog strečinga i vežbi totalnog otpora tela. Ovo će pomoći telu da se izduži i sagorevaćete oko 500 kalorija na sat.OVDE pogledajte kako vežba Adrijana Lima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs