Vredi probati

Dijetni plan: 3 jabuke na dan!

Američka nutricionistkinja Temi Flin primetila je da njeni klijenti koji pre obroka pojedu jednu jabuku, gube na težini bez promena navika u ishrani. Dalje je sledilo eksperimentisanje i pokušaj da se sličan metod primeni i kod drugih klijenata
Nutricija 03.04.2014. - 15:56h Autor: Dijeta.net
Foto: Thinkstock

Dijetni plan sa jabukama osmislila je američka nutricionistkinja Temi Flin. Naime, Temi je primetila da njeni klijenti koji pre obroka pojedu jednu jabuku, gube na težini bez promena navika u ishrani. Dalje je sledilo eksperimentisanje i pokušaj da se sličan metod primeni i kod drugih klijenata (onih što nisu jeli jabuke pre obroka).

 

Rezultati su bili više nego dobri: Samo jedenjem jedne jabuke pre svakog obroka klijenti su gubili prosečno 1 kilogram nedeljno! Temi je sve ovo ohrabrilo i nastojala je da iz ove činjenice izvuče što više: kreirala je i pomoćni dijetni plan koji još više podstiče gubitak težine, plan koji je poznat kao Dijeta sa jabukama ili 3 jabuke dijeta.

 


Osnove Dijete sa jabukama


Ova dijeta podrazumeva konzumiranje jedne jabuke pre svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako zasititi čoveka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok, a usput će mu smanjiti/ukloniti žudnju za slatkim.

 

Ostatak dijetnog plana jako podseća na South Beach dijetu - znači u pitanju je ishrana sa relativno malom količinom ugljenih hidrata i smanjenjem unosa zasićenih masnoća. Rafinisani šećeri su zabranjeni, a upotrebljavaju se samo namirnici sa niskim glikemičkim indeksom.

 

Preporučen broj obroka je 4 - 5 manjih obroka dnevno, baziranih na zdravoj hrani sa malo masnoća. Svaki obrok ili užina trebalo bi da sadrži i neki protein jer je dokazano da ovakva kombinacija smanjuje apetit i poboljšava gubitak težine.

 

Osobe koje su na ovoj dijeti se podstiču da uzimaju dosta voća i povrća i time smanje ukupan unos kalorja a da ne osećaju glad.

 

Preporučena hrana: jabuke, nemasni sir, nemasni jogurt, jaja, pileća prsa, ćuretina, riba, posna govedina, ovas, mrki pirinač, brokoli, zelena salata...

 

Primer jelovnika

 

Doručak


Jabuka, omlet sa nemasnim sirom, šolja kuvanog ovsa

 

Prepodnevna užina
Komad nemasnog sira, šolja nemasnog jogurta

 

Ručak
Jabuka, pileća prsa sa roštilja, 2 šolje - pareni brokoli, šolja mrkog pirinča

 

Popodnevna užina
Kapućino šejk

 

Večera
Jabuka, losos sa roštilja, zelena salata

 

Preporuke za vežbanje
Preporučuje se kombinacija lakog treninga sa tegovima i kardio treninga 3 - 4 puta nedeljno, minimum 30 minuta.

 

Zašto praktikovati ovu dijetu
Jedenje jedne jabuke pre početka obroka stvara osećaj sitosti i smanjuje mogućnost prejedanja. Jabuke sadrže dijetna vlakna koja mogu pomoći u sniženju nivoa holesterola.Jabuke sadrže flavonaide koji pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Obroci su dobro balansirani sa nemasnim proteinima, složenim ugljenim hidratima, voćem i povrćem. Veći unos proteina iz mršavog mesa smanjuje apetit i održava mišićnu masu za vreme držanja dijete. Dijeta sa jabukama ohrabruje unos svežeg voća i povrća.Laka je za praćenje - nema brojanja kalorija ili merenja. Ohrabruje fizičku aktivnost.

 

Zašto NE praktivati ovu dijetu


Može vam postati dosadno da pre svakog obroka pojedete jednu jabuku. Eliminiše se dosta naminica na koje je prosečan čovek danas navikao (pre svega slatkiši). Dijeta sa jabukama može biti teška za praćenje vegetarijancima ukoliko žele da se drže doslovno dijetnog plana.

 

Zaključak
3 jabuke dijeta sa svojom kombinacijom jedenja jedne jabuke pre svakog obroka i dijetnim planom verovatno će dovesti do skidanja kilograma kod većini onih koji se pridržavaju programa. Tu su i potencijalne zdravstvene koristi koje ne treba zanemarivati.

 


Nekome će držanje dijete sa jabukama u jednom trenutku postati dosadno, a u dijetnom planu nije predviđeno varanje tako da, ukoliko se odlučite za ovu dijetu, potrebno je da promenite i životni stil, što (obično) nije ni malo lako... Pa na vama je odluka...

 

OVDE pročitajte plan UN dijete.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Dijetajabuke

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...