Olakšajte sebi

Rešite se hemoroida prirodnim putem

Kako biste sebi olakšali i sprečili pojavu hemoroida, pijte veće količine vode, ishrana mora biti bogata vlaknima, voćem i povrćem, a probava redovna
Fitnes & Nutricija
08:34h Autor:
Rešite se hemoroida prirodnim putem
Foto: Thinkstock

O ovoj bolnoj nelagodnosti muškarci i žene nerado govore, a smatra se da, čak, više od 60 odsto ljudi ima većih ili manjih problema sa hemoroidima

Hemoroidi su bolne proširene vene u donjem delu anusa i rektumu. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje, konstipacija, trudnoća, genetički faktori, starenje, prekomerna težina, podizanje teških predmeta, dugotrajna dijareja, konstantno sedenje.

Simptomi mogu uključivati krvarenje prilikom stolice, bolno oticanje i bol oko anusa. Celo područje je osetljivo, bolno i svrbi.

Kako biste sebi olakšali i sprečili pojavu hemoroida, pijte veće količine vode, ishrana mora biti bogata vlaknima, voćem i povrćem, a probava redovna.

Takav način ishrane pogoduje nastanku mekše stolice, čime je pražnjenje creva olakšano, a smanjuje se i pritisak, koji, kad je povišen, pogoduje nastanku hemoroida. Takođe, izbegavajte da podižete teške predmete i dugotrajna sedenja.

Ako ste često žrtva ove neugodne i bolne pojave, u ponudi ima više vrsta krema protiv hemoroida ili čepića koji mogu da pomognu kod smanjenja otoka i bola.

A, možete da pokušate i sa aromaterapijom. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primena sedećih kupki nekoliko puta dnevno toplom vodom u koju se preporučuje dodavanje desetak kapljica ulja bergamota.

Povećajte unos bioflavonoida tako što ćete unositi više citrusa, grejpa, bobičastog voća i celih žitarica. Ako želite da na brzinu olakšate bol i svrab, dobro će doći led. Međutim, nikada ga nemojte nanositi direktno na bolno područje, već led zamotajte u čist peškir.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs