Zdravlje u jednoj kašičici

Fantastični pčelinji proizvodi: Med je preventiva mnogih bolesti, polen je odličan za reumu

Da bi se apiterapija (lečenje medom) pravilno primenila u lečenju, pre svega je važno primeniti tačnu dijagnostiku, što se utvrđuje metodama klasične medicine, a lekovita svojstva meda su brojna i odavno dokazana
Fitnes & Nutricija
20:38h Autor:
Fantastični pčelinji proizvodi: Med je preventiva mnogih bolesti, polen je odličan za reumu
Foto: Thinkstock

Lekovita i hranljiva svojstva meda i ostalih pčelinjih proizvoda odavno su dokazana, a prema novim istraživanjima, primena ovih proizvoda u tretiranju bolesti sve je veća, prenosi Lisa.rs.

Apiterapeuti navode da su najbolji rezultati zabeleženi u lečenju ekcema, psorijaze za regeneraciju jetre, protiv malokrvnosti, polenske kijavice, za regulisanje metabolizma holesterola, za zaštitu zuba i desni, a svima je dobro poznato da svakodnevno konzumiranje kašičice meda na „tašte“ (na prazan stomak), utiče na odbrambenu sposobnost organizma.

Da bi se apiterapija pravilno primenila u lečenju, pre svega je važno primeniti tačnu dijagnostiku, što se utvrđuje metodama klasične medicine. Kako bi ustanovio dijagnozu, apiterapeut će od vas tražiti da obavite kompletne biohemijske i hematološke analize krvi i alergološke testove (ovo je vrlo važno jer postoje ljudi koji su preosetljivi na sve pčelinje proizvode).

Med je viskokvalitetna vrsta ugljenih hidrata i monosaharida (prostih šećera) koji se brzo razgrađuju, prelaze u krv i tako ceo organizam snabdevaju energijom.

Izuzetan je kao preventiva protiv raznih oboljenja, jača imunitet i lekovit je u tretiranju mnogih bolesti. Nezamenljiv je za oporavak od prehlada i virusa, ublažava kašalj, a ima primenu i u tretmanu ožiljaka, posekotina i opekotina. U vremenima kada nisu postojali antibiotici koristio se i za tretiranje otvorenih rana kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Za održavanje dobrog zdravlja preporuka je da se uzima tri puta dnevno, a poželjno je da se rastvori u vodi, soku, mleku ili mlakom čaju. Bolje je koristiti ga u tečnom obliku (rastvorenog u tečnosti) nego koncentrovanog. Prilikom konzumiranja potrebno ga je što duže zadržati u ustima, jer se na taj način delimično resorbuje preko sluzokože usne duplje.

Rastvoreni med prelazi direktno u krv, i putem krvi hrani sve ćelije organizma. Još je korisniji ako se kombinuje sa lekovitim biljem, odnosno biljnim čajevima. Ako ga rastvarate u čaju prvo se uverite da čaj nije vruć, jer visoke temperature ubijaju njegova svojstva. Takođe, kašičica kojom uzimate med mora biti drvena ili plastična, a nikako metalna.

Polen je cvetni prah bogat oligoelementima, mineralima i vitaminima. Neki ga porede sa tonikom i regeneratorom jer utiče na obnavljanje svih ćelija organizma. Poboljšava fizičku i mentalnu sposobnost, a smanjuje napetost, depresiju i umor. Polen se preporučuje svima koji pate od reumatskih i drugih bolova, i poboljšava funkciju jetre, kao i metabolizam masti. Najkorisnije je da ga uzimate rastvorenog u mlakoj vodi (prethodno je potrebno da ga usitnite), u koju ste dodali kašiku meda.

Matični mleč proizvode pčele radilice, a pošto je bogat enzimima predstavlja osnovnu hranu za „vrhovnu“ pčelu - maticu.

Mleč

doprinosi odbrani organizma od bakterija, virusa i gljivica, a deluje i kao i antioksidant („hvata“ slobodne radikale). Ubrzava stvaranje crvenih krvnih zrnaca, te se preporučuje svima koji pate od anemije. Takođe, ubrzava cirkulaciju, jača snagu srčanog mišića, pomaže metaboličke procese. Matični mleč podstiče regeneraciju ćelija, pa se preporučuje svakome ko želi da održi vitalnost, mladalački izgled, ali i bistar um.

Na početku uzimanja mleča potrebno ga je unositi u manjim dozama, pa ih postepeno povećavati. Sa mlečom bi trebalo voditi računa, jer se ne sme unositi u većoj količini od preporučene. Najbolje preporuke o količini mleča za određena oboljenja, ali i u vezi sa preventivom, možete da dobijete od proizvođača i apiterapeuta.

Propolis spada u prirodne antibiotike, sa antimikrobnim i antivirusnim delovanjem. Pomaže organzimu pri oslobađanju od toksina, a ujedno ga i štiti od parazita i gljivica, zbog čega je idealan u tretiranju svih kožnih oboljenja.

Poseduje i blaga sedativna svojstva, pa se tako preporučuje kod svih koji imaju bilo kakve psihičke smetnje, kao i kod onih koji su izloženi stalnom stresu. Propolis se najčešće koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripa, ali je još korisnije uzimati ga preventivno kako bi se imunitet ojačao tako da do oboljenja ni ne dođe.

Pčelinji otrov proizvode pčele radilice kako bi odbranile svoje kolonije. Ovaj otrov nije namenjen samo njima već se koristi i u tretiranju preko 40 oboljenja, u koje spadaju čak i teže kao što su artritis, multiple skleroza, bolesti perifernih nerava, reumatizam, Parkinsonova bolest...

Pčelinji otrov je jedan od najjačih bioloških otrova, ali ako se koristi na propisani način ima lekovito dejstvo. Ipak, pošto je ipak u pitanju otrov, svako ko se odluči na lečenje ovim putem obavezno mora da obavi provere kako bi se ustanovilo da ne postoje alergijske reakcije na ovaj proizvod. Takođe, konsultacija sa apiterapeutom apsolutno je neophodna.

Med je idealna hrana i ima brojna lekovita svojstva. Ima snažan uticaj na imunitet i vitalnost, a preporučuje se i deci starijoj od godinu dana za bolji rast i razvoj.

Evo još nekih pozitivnih dejstava meda: poboljšava cirkulaciju, spušta nivo holesterola, sprečava infekcije (ima antibakterijsko dejstvo), podstiče obnavljanje tkiva, popravlja koncentraciju i pamćenje, povećava izdržljivost, poboljšava krvnu sliku, jača opštu fizičku i psihičku snagu i radnu sposobnost organizma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs