Kada prekoračite meru

6 pokazatelja da ste opsednuti hranom

Svakog dana možete čuti bar po jedan savet o tome šta treba jesti, kako se zdravo hraniti, koje količine uzimati… Međutim, nije dobro nepresetano sebi brojati zalogaje i provoditi dane u računanju kalorija. Otkrivamo koji znaci jasno ukazuju na to kada je neka osoba opterećena hranom
Fitnes & Nutricija
23:10h
6 pokazatelja da ste opsednuti hranom

Koliko puta ste čuli sada već antologijsku rečenicu da treba jesti pet puta na dan, u malim količinama? Svakog dana možete čuti bar po jedan savet o tome šta treba jesti, kako se zdravo hraniti, koje količine uzimati… Međutim, nije dobro nepresetano sebi brojati zalogaje i provoditi dane u računanju kalorija. Ipak, preterana opterećenost možda vodi ka seksi i zavodljivoj liniji, ali istovremeno i ka nezadovoljstvu i isfrustriranosti. Sledeće znake svakako treba dobro razmotriti i razmisliti šta je dobro za vašu liniju i organizam u celosti.

Hrana je reakcija na dobru i lošu vestSignal na usredsređenost prema hrani može da bude veliki hamburger u večernjim satima kao pokušaj da zaboravite na stresan dan ili velika čokolada sa lešnicima kojom ste nagradili sebe zbog pohvale vašeg nadređenog. Ako imate ovakve porive, umesto prema frižideru, krenite prema telefonu s kojeg ćete pozvati prijateljicu i s njom podeliti ono što vas je tištilo ili razveselilo tog dana.

Jedete i kada niste gladniSat pokazuje 12 i 30. Vaše uobičajeno vreme za obrok. Danas ste doručkovali nešto kasnije ili ste imali obilniju porciju nego inače zbog čega, u stvari, ne osećate glad. Ne robujte navikama jer nervoza, potištenost i sve ostalo može da utiče na psihološku glad. Ukoliko ste siti i sami znate da ručak možete da pomerite za 30 minuta ili sat vremena. Osim toga, žene koje jedu isključivo kada su gladne imaju više samopouzdanja i optimizma.

Imate ispade prejedanjaPovremena konzumacija parčeta pice nakon što osetite sitost nije nešto oko čega bi trebalo da se zamarate. Kesica gumenih bombona kojoj u nekom trenutku ne možete odoleti, takođe, nije razlog za odustajanje od zdrave ishrane. Ali, ukoliko vam se takvi ispadi redovno događaju, to znači da su oni vaš uobičajen ritam ishrane. Do toga može da dođe nakon perioda previše rigoroznog načina uzimanja hrane ili, pak, dosade za vreme gledanja televizije.

Delite hranu na dobru i lošuStav da je hleb loš i da ga smete jesti jedanput nedeljno, a da je šargarepa dobra i da je zato možete jesti u neograničenim količinama, nije nikako ispravan. To vrlo lako može da postane zamka, jer ukoliko se lišavate velikog broja namirnica među kojima su one koje volite da jedete, pre ili kasnije ćete pokleknuti, i u njima preterano uživati. To ćete izbeći ako “lošu” hranu uvrstite na jelovnik, ali naravno u vrlo ograničenim količinama.

Brojite svaku unesenu kalorijuNe opterećujte se brojem kalorija na način tako da one uređuju vaš svakodnevni život. Držite ih pod kontrolom, ali kada prekoračite zadatu brojku, ne budite ljuti, potišteni i nervozni. Nije se dogodilo ništa strašno, jer ukoliko ste i pogrešili ne znači da buduća samodisciplina neće doneti rezultate.

Držite ekstremne dijeteRežim ishrane sastavljen od tečnih obroka ili dečije kašice nije zdrav za vaše telo i sigurno neće dati dugoročne rezultate u gubljenju kilograma. U istoj meri šteti i ishrana zasnovana na samo nekoliko namirnica. Bilo koja rigorozna dijeta će vas učiniti umornom, a vaše mučenje se neće isplatiti u obliku zdravog i lepog tela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs