PROBAJTE

Tamni kolutovi oko očiju su prošlost: Ovo je hrana koja briše podočnjake!

Najbolje što čovek može da unese u telo kao pomoć oko kapaka je naravno - voda

Fitnes & Nutricija
Autor:
Tamni kolutovi oko očiju su prošlost: Ovo je hrana koja briše podočnjake!
Foto: Shuterstock

Ako imate tamne podočnjake, znate kako oni mogu pokvariti ukupan utisak i koliko je teško prekriti ih šminkom. Oči su odlika lica u koju svi gledamo direktno kada komuniciramo jedni s drugima; kao žarišnu tačku naših lica, nemoguće ih je ignorisati ukoliko osoba ne nosi sunčane naočare.

Uz podočnjake možete izgledati umorno kada se osećate savršeno energično i nezdravo kada ste dobro.

Ali zašto se pojavljuju podočnjaci i zašto ih neki od nas imaju, a drugi nemaju?

Treba razmotriti faktore koji su urođeni nekim ljudima, zatim uzroke koji su posledica načina života ili okolnosti.

Biološki uzroci

Genetika: Ako imate članove porodice sa ovim problemom, veća je verovatnoća da ćete ih imati.

Starost: Starenjem koža oko očiju postaje sve tanja i gubi masnoću.

Nedostatak sna: zdravim odraslima je potrebno sedam do devet sati sna noću; premalo sna učini kožu bleđom, što dovodi do istaknutijih krugova.

Anemija: Ovo stanje se javlja zbog nedostatka crvenih krvnih zrnaca i može dovesti do osećaja umora i slabosti; nedostatak gvožđa može izazvati podočnjake, piše Birdie, prenosi Novi list.

Pušenje: Nikotin podstiče poremećaje spavanja i može dovesti do apneje u snu; deluje dehidrirajuće, što dovodi do tamnih podočnjaka.

Slaba funkcija štitne žlezde: nedovoljna proizvodnja hormona štitnjače promoviše zadržavanje tečnosti i krugove oko očiju.

Alergije: Upala nosne šupljine može prouzrokovati "alergijski sjaj".

Izlaganje suncu: Sunce stimuliše proizvodnju melanina, što znači da tamni podočnjaci mogu dodatno potamniti.

Ekcem: Zbog inflamatorne prirode ovog stanja, podočnjaci mogu biti očigledniji tokom izbijanja.

Kada je reč o nekim od uzroka, naravno, postoje neka očigledna rešenja: prestanite da pušite, nanesite kremu za sunčanje i lečite medicinske probleme poput štitne žlezde i ekcema lekovima ili prirodnom / alternativnom zdravstvenom zaštitom. Takođe je važno piti dovoljno vode svakodnevno.

Međutim, podočnjaci mogu trajati čak i ako se pozabavite uzrocima. Postoji bezbroj proizvoda za koje se tvrdi da uklanjaju podočnjake, a neki dobro funkcionišu za kratkoročne rezultate.

Hrana koja briše podočnjake na duže staze

Paradajz: Iako sadrži više antioksidanata, paradajz je najpoznatiji po likopenu koji paradajzu daje crvenu boju. Likopen pomaže u zaštiti krvnih sudova i pomaže cirkulaciji krvi. Sposobnosti da zaštite vene ispod očiju i poboljšaju cirkulaciju na tom mestu dodatno pomaže kvercetin koji sadrži.

Krastavci: Vaša prva misao kada vidite krastavce na ovoj listi verovatno će biti da ih treba staviti na oči. Ovo je popularan način za smanjenje natečenosti očiju, ali krastavci su dobri i za vaše oči kada se unose. Njihov visok sadržaj vode pomaže u hidrataciji područja ispod očiju, ali što je još važnije imaju i silicijum dioksid koji može pojačati proizvodnju kolagena. Najbolje što čovek može da unese u telo kao pomoć oko kapaka je naravno - voda. Održavanje strategije hidratacije je ujedno borba protiv starenja kože u bilo kom delu lica.

Seme susama: Antioksidanti u semenu susama mogu ukloniti simptome umora koji mogu izazvati podočnjake. Sadrže vitamin E za celokupno zdravlje očiju.

Bobice: Tamne bobice poput borovnica, crne ribizle i kupine sadrže antocijanin - antioksidans koji hranu boji u različite nijanse ljubičaste, plave i crne. Poboljšava protok krvi u oku i oko očiju.

(Stil.kurir.rs/Novilist)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs