saznajte više

Nova studija otkrila kada je najzdravije da popijemo jutarnju kafu: Pre ili posle doručka?

Loše ste spavali i probudili ste se umorni. Naravno, prva stvar koju radite je da se nekako doteturate do kuhinje i spremite svoju prvu jutarnju kafu, koja će vas propisno razbuditi. Nova studija Univerziteta u Batu, međutim, otkrila je da to možda i nije toliko dobra ideja.

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Naime, zaključak istraživača koji su radili na ovoj studiji je da konzumiranje kafe pre doručka smanjuje adekvatnu reakciju organizma na povišen nivo šećera u krvi, zbog čega oni preporučuju da se kafa pije posle, a ne pre doručka.

U ovoj naučnoj studiji učestvovalo je 29 zdravih odraslih ljudi, koji su bili subjekti tri različita eksperimenta, između kojih je prošlo bar nedelju dana. U prvom od njih, dobrovoljci su zamoljeni da spavaju od 11 uveče do 7 ujutru, a kada ustanu da konzumiraju šećerni napitak sa istim brojem kalorija kao tipičan doručak. U drugom eksperimentu, istraživači su ih budili na svakih sat vremena usred noći i zahtevali su od njih da im odgovore na poruku. I u ovom slučaju, dobrovoljci su dobili zadatak da po ustajanju popiju šećerni napitak. Treći eksperiment je bio sličan drugom, s tim da su njegovi učesnici morali da popiju kafu pre konzumiranja šećernog napitka.

Kada su analizirali rezultate ova tri eksperimenta, istraživači su došli do zaključka da jedna neispavana noć sama po sebi ne ometa funkcionisanje organizma i njegovu reakciju na povišen nivo šećera u krvi. To, međutim, ne važi u slučaju kada ljudi piju svoju jutarnju kafu pre doručka. Reakcija organizma na povišen nivo šećera u krvi tada kasni, što svakako nije dobro za nas, posebno ako smo imali doručak bogat ugljenim hidratima.

Poruka ove studije je jasna: Suzdržite se od kafe pre doručka. Jednako će vam prijati i jedna šoljica ovog toplog napitka nakon što ste već jeli, a time sigurno nećete narušiti svoje zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

kafazdravlje

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...