Korisno znati

5 namirnica za besprekoran ten: Šargarepa nije jedina!

Maslinovo ulje, šargarepa, pomorandže, suncokretove semenke i divlji losos zahvaljujući svom sadržaju mogu vašu kožu učiniti zdravijom
Fitnes & Nutricija
01:08h
5 namirnica za besprekoran ten: Šargarepa nije jedina!
Foto: Thinkstock

Uvek postoji bolji način da se zaštitite od bora od trošenja ogromne sume novca na skupe kreme i tretmane. I nije vam potreban recept ili "vreme ozdravljenja". U nastavku sledi pet namirnica za besprekoran ten i zdraviju kožu.

1. Maslinovo uljeGlavni faktor koji je odgovoran za prevremeno starenje kože i njen "izgužvan" izgled je ultraljubičasto zračenje, fotostarenje. Jedna francuska studija u kojoj je učestvovalo 1,264 žene i 1,655 muškaraca pokazala je da monozasićene masne kiseline u maslinovom ulju štite kožu od fotostarenja. Stoga, stručnjaci sugerišu da bi trebalo uvrstiti u ishranu maslinovo ulje jer ono povećava sposobnost kože da se odupre oštećenjima usled UV zraka.

Upoznajte se sa BB, CC, DD, EE kremama i šta one rade vašoj koži, više u tekstu OVDE.

2. Šargarepa

Ukoliko želite da izbegnete prerano starenje kože, jedite što više biljaka sa karotenoidima, biljnim jedinjenjima koja su odgovorna za žućkast, narandžast i crveni pigment biljke. Beta-karoten se nalazi u šargarepi, dok likopena ima u paradajzu. Ova jedinjenja štite kožu od slobodnih radikala, sprečavajući oštećenje ćelija, prerano starenje kože, pa čak i rak kože. Neka se na vašem jelovniku, osim šargarepe i paradajza, nađu i slatki krompir, bundeva, crvena paprika i lubenica.

Kako da se rešite ožiljaka i fleka na licu pročitajte OVDE.

3. PomorandžeJedna američka studija u kojoj je učestvovalo 4,025 žena proučavala je ulogu ishrane u procesu starenja kože. Istraživači su došli do saznanja da žene koje hranom unose više vitamina C, imaju manje bora. Vitamin C pomaže u formiranju kolagena, koji koži daje glatkoću, elastičnost i snagu. Ostale namirnice bogate vitaminom C su: crvena paprika, kivi, brokoli, jagode i kupus.

4. Suncokretove semenke

Pomenuta studija ukazuje i na to da su žene čija je ishrana bila bogatija linolnim kiselinama imale manje problema sa isušivanjem i atrofijom kože. Nedostatak linolne kiseline i drugih n-6 masnih kiselina u ishrani uzrokuje suvu kosu, gubitak kose i slabo zarastanje rana. Nje ima u izobilju u mnogim biljnim uljima. Ona sačinjava više od polovine (po težini) ulja maka, suncokreta i kukuruza.

Kako da uklonite osunčan ten pročitajte OVDE.

5. Divlji lososZnamo da su omega-3 masne kiseline moćni nutritijenti koji mogu da pomognu i kod depresije, bolesti srca, ali i raka. Evo još nekoliko neverovatnih stvari za koje su upravo ove masne kiseline zaslužne: mogu da smanje upalu izazvanu aknama, pomognu kod psorijaze, ali i smanje bore nastale UV zračenjem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs