SUPER HRANA

Bez ovog proteina koža propada i javljuju se duboke bore: Ove namirnice pomažu telu da stvori kolagen!

Nakon 40 godine nivo kolagena u telu drastičn opada, zato je potrebno prilagoditi ishranu

Fitnes & Nutricija
Autor:
Bez ovog proteina koža propada i javljuju se duboke bore: Ove namirnice pomažu telu da stvori kolagen!
Foto: Shutterstock

Kolagen je primarni strukturalni protein koji može da se nađe u različitim veznim tkivima našeg tela i odgovoran je za mladolik izgled i održavanje kože elastičnom.

Postoji mnogo vrsta kolagena, ali naše telo sadrži uglavnom tipove 1, 2 i 3. Kako starimo, i proizvodnja kolagena opada, zato je tendencija ka borama i gubitku tonusa kože veća s godinama. Nakon 40 godine, potrošnja ovog proteina drastično se ubrzava.

Ovaj superprotein deluje kao “lepak” . On sastavlja sve što treba da se zategne i popravi, od kože, preko vitalnih organa, pa sve do tetiva i kostiju.

Hrana ne sadrži kolagen kao takav, ali određene namirnice mogu da pomognu telu da proizvede ovaj protein.

Losos

Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Takođe sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Supa od kostiju

Ona zapravo ne podstiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni oblik kolagena koji vaše telo može odmah da iskoristi. Supa od pilećih i ćurećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava zdravlje zglobova, a supa od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa I koji održava zdravlje kože.

Kivi

Ovo voće je takođe bogato vitaminom C koji je neophodan za sintezu kolagena. Antioksidativni vitamini (kao što je vitamin C) su izuzetno važni za neutralizaciju slobodnih radikala, koji razgrađuju kolagen i elastin.

Jogurt

Odličan izvor riboflavina, koji je neophodan za pravilnu sintezu kolagena. Plus, jogurt pruža i ukusnu dozu proteina.

Jaja

Slično kao supa od kostiju, jaja takođe sadrže kolagen, u žumancima. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tela.

Avokado

Vitamin E koji sadrži avokado pomaže u opadanju nivoa kolagena u telu. Avokado sadrži i korisne masnoće koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs