Alternativna medicina

Eterična ulja pomažu protiv prehlade i upale sinusa

Eukaliptus olakšava disanje, ulje ruzmarina otklanja začepljenje nosa, a lavanda je dobra za smirenje disajnih puteva
Nega
20:00h Autor:
Eterična ulja pomažu protiv prehlade i upale sinusa
Foto: Thinkstock

Ulja eukaliptusa, mente i bora vrlo su dobra kada su vam zapušeni sinusi. Reč je o eteričnim uljima jakog osvežavajućeg mirisa, što pospešuje njihovo terapeutsko delovanje.

Eukaliptus olakšava disanje, snažno stimuliše imunološki sistem, a ujedno ima antibakterijsko i antivirusno delovanje. Bor deluje stimulativno, ublažava bolove i osvežava organizam. Ima jako terapeutsko dejstvo kod infekcija disajnih puteva, bronhitisa i astme. Posebno je delotvoran u kombinaciji s eteričnim uljem eukaliptusa.

Ulja niaulija i ruzmarina takođe mogu ukloniti začepljenje nosa uzrokovano prehladom. Smanjuju neprohodnost disajnih puteva i iscedak iz nosa. Smatra se i da imaju i antiseptička svojstva. Ruzmarin je moćan u borbi protiv bakterija (streptokok, ešerihija koli), olakšava disanje, podstiče cirkulaciju i ublažava bolove.

Glavobolja zbog začepljenog nosa i upale sinusa još je jedna česta tegoba koja prati prehlade. Smanjenju ovakvih tegoba mogu doprineti ulja mente i lavande. Menta se koristi i kod i osećaja mučnine, umora, vrtoglavice i malaksalosti. Lavanda je dobra i za smirenje, protiv nesanice.Smatra se da je eterično ulje limuna dobro za iskašljavanje i čišćenje disajnih puteva, a može pomoći i kod suzbijanja osećaja pritiska u grudnom košu.

Eterična ulja kedrovine i niaulija korisna su za ublažavanje tegoba sa bronhijama.Ulje australijskog čajevca ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva. Ovo ulje se od davnima koristi u tradicionalnoj medicini Australije. Starosedioci kontinenta su otkrili da ovo ulje pomaže kod rana i infekcija.

Parna inhalacija, difuzer i topla aromaterapijska kupka tri su vrlo blagotvorna načina za iskorištavanje lekovitih svojstava eteričnih ulja. Inhaliranje eteričnih ulja najbolji je motod za ublažavanje simptoma gripa i prehlade. Koristite eterična ulja naizmenično, budući da svako od njih ima ponešto drugačija karakteristična svojstva.

Za maksimalne rezultate obavite pet ili šest inhalacija parom na dan. Kod ovakve vrste liječenja više ne znači i bolje. Dodavanje veće količine ulja mente, na primer, može lako uzrokovati iritaciju kože i nelagodu u disajnim putevima prilikom udisanja. Ako vam para uđe u oči, doći će do peckanja pa ih držite zatvorenim tokom inhalacije.

Koncentracija eteričnih ulja može varirati i zato uvek pročitajte uputstvo za upotrebu koje se nalazi na etiketi proizvoda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs