MOĆAN ČUVAR ZDRAVLJA

U lekovitost ovog povrća se kunu i lekari: Leči štitnu žlezdu, štiti srce!

Ovo povrće leči telo od glave do pete

Nutricija 27.10.2020. - 09:55h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Crveni luk se smatra vrlo lekovitim povrćem i preporučuje se da se na trpezi nađe barem 3 puta nedeljno. Ovo povrće sadrži fitohemikalije koje poboljšavaju apsorbciju vitamina C u organizmu što automatski utiče na jačanje imuniteta. Takođe, sadrži hromijum koji je veoma važan faktor u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Pored toga, obiluje i kvercentinom, za koji je dokazano da preventivno deluje na nastanak kancerogenih ćelija.

 

Crveni luk sadrži i sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodati. Evo koje…

 

1. Čuva srce

 

Crveni luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Dokazano je da sumoprni spojevi koji se nalaze u luku deluju protiv začepljenja krvnih sudovai nepoželjnog taloženja trombocita. Isti spojevi, dobro utiču i na smanjenje nivoa lošeg holesterola i triglicerida.

 

2. Štiti od nastanka raka

 

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog creva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umereno konzumirate. U jednom sprovedenom kineskom istraživanju došlo se do zaključka da ljudi koji jedu više ovog luka najmanje oboljevaju od raka želuca.

3. Leči štitnu žlezdu

 

Poremećaji štitne žlezde mogu se lečiti brojnim terapijama, ali, mogu se razviti u ozbiljan zdravstveni problem ako se ne leče.

 

Svetski popularan ruski lekar, iz St. Petersburga, Igor Knjazkin, veruje da je pronašao pravi lek za poremećaje štitne žlezde, i da crveni luk ima najveći efekat u lečenju ovog stanja.

 

4. Reguliše rad creva

 

Ne samo što poboljšava apetit, poboljšava i regulaciju creva, ali treba napomenuti da se ne preporučuje osobama koje imaju osetljiv želudac.

 

5. Smiruje astmu 

 

Pomaže kod upalnih reakcija koje dovode do alergije i astme, pa se svakako preporučuje osobama koje imaju problema sa alergijama.

 

6. Izbacuje toksine i višak tečnosti

 

Crveni luk je odličan diuretik, što znači da delotvorno odstranjuje višak tečnosti iz organizma, pa se preporučuje obolelima od artritisa, gihta i kod raznih reumatskih oboljenja. Takođe, izbacuje i nataložene toksine iz tela. 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...