Moćna biljka za naše zdravlje

Njeno veličanstvo Kopriva

Sadrži izuzetno puno minerala i gvožđa, a možete je koristiti za čišćenje organizma spolja i iznutra
Fitnes & Nutricija
14:54h Autor:
Njeno veličanstvo Kopriva
Foto: Wikipedia

Zbog svog delovanja na izbacivanje vode iz tela, osobe sa niskim krvnim pritskom trebalo bi pažljivo da konzumiraju koprivu. Sok od koprive potrebno je kratko prokuvati jer može izazvati jaki nadražaj sluznice organa za varenje. Zato ga je najbolje uzimati razređenog s vodom.

Osvežite se čajem od koprive

Čaj od koprive je jako dobar protiv prolećnog umora, jer podiže nivo gvožđa. Koristi se i za čišćenje organizma, daje energiju a koži blistavost.

U prirodi se nalazi tokom cele godine, bere se rukavicama a potom se odstrane listovi sa biljke. Zatim se osuši na mestu koje je zaštićeno od direktnog sunčevog svetla. Izuzetno je važno koprivu brati što dalje od ulica jer ona posebno lako povuče olovo i druge štetne elemente iz okoline.

Zapamtite: Koprivu oprati u nekoliko voda, potom prokuvati vodu i u nju ubaciti biljke, ugasiti vatru i poklopiti na par minuta. Ocediti i iseckati.

Supa od koprive

U lonac staviti vodu i iseckana dva manja krompira. Kada je krompir skuvan, dodati iseckanu koprivu i ostalo bilje po želji (blanširano) te se može napraviti lagana zaprška. Na kraju obavezno dodati beli luk i začinsko bilje, so i biber.

Namaz

U blender staviti blanširanu koprivu, dodati čen belog luka, začinsko bilje i malo lanenih semenki i suncokreta. Za one koji vole ljuće, malo ljute paprike. Dodati i maslinovo ulje, soli i malo vode, zatim umutiti u namaz koji se poslužuje na hlebu.

Sok

U blender staviti jednu mandarinu, oko desetak kopriva (koje nisu blanširane) i oko litar vode. Dobro izblendirati i procediti, potom dodati isceđeni sok od jednog limuna i veliku kašiku meda. Držati u frižideru.

Protiv opadanja kose

U 1- 2 litre proključale vode staviti 15 supenih kašika koprive. Ostaviti poklopljeno 2 sata van šporeta. Nakon 2 sata zagrejati vodu i koprivu ali ne dozvoliti da proključa. Pomerite lonac sa šporeta, dodajte 5 supenih kašika sušenogcveta kamilice, odmah poklopite i ostavite 2 sata. Zatim procedite, dodajte oko 300 ml vinskog sirćeta. Dobro promešajte. Svako drugo veče mažite kosu ovim losionom uz blago masiranje.

Hranjiva maska za suvu i ispucalu kosu

Pakovanje se priprema tako da se u činiju izmeša jedno jaje, kašika maslinovog ulja, pola kašike limunovog soka, i čaj od koprive. Posle se sve to izmeša kako bi se svi sastojci povezali. Nanesite na kosu, a zatim je prekrijte providnom folijom kako bi sastojci bolje prodrli. Isperite nakon 30 minuta. Razliku ćete uočiti već nakon ispiranja.

U tri litre vode stavite koprivu (25 g), žalfiju (25 gr) i čičkov koren ( 25 gr), i kuvajte do ključanja. Dobićete izuzetno dobar lek protiv peruti i opadanja kose.

Kupka za telo

Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte sa vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procedite i sipajte u kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba biti umereno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte se tuširati – samo se lagano obrišite peškirom. Budite na toplom još bar sat vremena.

Kupka za noge

Uzmite jednu punu šaku korena koprive i dve pune šake lišća i stabljika koprive i umočite preko noći u 5 litara hladne vode. Sledeći dan to zakuvajte i pustite da se ohladi. Ovu smešu možete koristiti 2 puta kao kupku za noge.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs