Obavezno pročitajte

Nije u pitanju samo genetika: Ono što jedemo prouzrokuje akne i loš ten - obratite pažnju!

Podočnjaci, otečeno lice, crvenilo i vidljivi kapilari, pa čak i ekcem, često nisu uzrokovani čistom genetikom već zavise od toga kako živite i kako se hranite.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Nije u pitanju samo genetika: Ono što jedemo prouzrokuje akne i loš ten - obratite pažnju!
Foto: Shutterstock

Prosto rečeno: na našem licu se vidi ono što jedemo. Zato je, ako imate problema, nekada zaista dovoljno eliminisati određene namirnice koje ih izazivaju. U svakom slučaju, ovo bi trebalo da bude prvi korak pre svih ostalih zato što, čak i ako ne otkloni sve čime ste nezadovoljni, može da pomogne u velikoj meri. Otkrijte koje pojave na licu se vezuju za koju hranu.

MLEČNI PROIZVODI

foto: Shutterstock

Svi imamo onu jednu drugaricu koja se kune u to da joj se lice preporodilo od kad je izbacila mleko i mlečne proizvode. Ova priča je toliko rasprostranjena u beauty krugovima da se mleko uglavnom smatra državnim neprijateljem broj 1 kada je reč o problemima na koži - od ekcema pa sve do akni. Istina jeste da većina odraslih ljudi mleko ne podnosi dobro i da će njegova eliminacija pomoći mnogima da se izbore sa hroničnim problemima na koži. Ipak, ukoliko nemate jasnu i dokazanu alergiju ili netoleranciju na laktozu i/ili kazein, izbacivanje mleka kompletno nije neophodno. Treba imati na umu da su u ovoj jednačini često veći krivci razni aditivi koji se dodaju mleku, a ne samo mleko.

Jedna od presudnih stvari jesu kvalitet i oblik mlečnih proizvoda. Punomasni proizvodi od organskog mleka, pogotvo oni fermentisani poput jogurta, kefira i mladog sira ne bi trebalo da prave probleme osobama koje nemaju netoleranciju ukoliko se unose u manjim količinama. Štaviše, oni sadrže bakterije korisne za mikrobiom creva.

Pa zbog čega onda toliko buke oko mleka? Prvo i osnovno, imajte na umu da je najveći broj mlečnih proizvoda na tržištu napravljen od mleka prepunog hormona, antibiotika, hemikalija i aktivatora rasta koji se svi nalaze u hrani životinja. Iz tog razloga mleko i mlečni proizvodi doprinose upalama i posledično aknama i rosacei, a zbog njega se mogu javiti i sitne bele bubuljice tik ispod površine kože.

Najgori oblik mleka jeste obrano mleko. Njemu se veštački dodaju protieni surutke ali i šećeri (zbog ukusa) pa je ono u stanju da dovede do nastanka ozbiljnih akni. Studije pokazuju da ljudi koji kozumiraju hranu sa puno dodatog šećera imaju i do 30% veće šanse da dobiju akne.

Dakle, eliminisanje mlečnih proizvoda ili njihov smanjeni unos mogu uticati na to da vam koža postane ujednačena, a upale i bubuljice se smire. Samo nemojte očekivati da se ovo desi preko noći. Budite uporni i strpljenje će vam se isplatiti.

GLUTEN

foto: profimedia

Sve je više ljudi koji teško vare gluten, kompleksni protein koji se nalazi u mnogim žitaricama poput pšenice i ječma Ukoliko je to slučaj i sa vama pored problema sa varenjem, hroničnim umorom i slično, vremenom ćete primetiti oticanje na licu, crvenilo na obrazima, pigmentacijske fleke na bradi i slepoočnicama. Ljudi koji pate od određenih bolesti poput psorijaze, hronične urtikarije čak i alopecije često primete poboljšanja simptoma kada pređu na ishranu bez glutena.

Najbolje je da namirnice koje sadrže gluten zamenite hranom koja sadrži dijetetska vlakna, voćem i povrćem.

PRERAĐENI ŠEĆERI

foto: Shutterstock

Ok, ponekad su bledo lice, podočnjaci i sivkast ten rezultat nedostataka sna ali mnogo češće je u pitanju konzumiranje šećera. Pod ovim ne podrazumevamo samo “očigledne” krivce poput kolača i gumenih bombona. Prerađeni šećeri se nalaze u svim vrstama prerađenih prehrambenih proizvoda, čak i onim slanim. Kolači, pecivo i slično trigeruju povećanje nivoa kortizola koji je hormon stresa, a kada konzumiramo puno šećera u našem telu se odvija proces glikacije. Šta ovo znači? Molekuli glukoze se vezuju za molekule kolagena i tako kožu čine manje elastičnom pa ona počinje da se brže bora i opušta. Pored toga, šećeri remete mikrobiom creva, izazivaju upalne procese i posledično akne.

Ovo ne znači da nikada ne smete pojesti ništa slatko ali bitno je da budete umereni, da slatko ne jedete na kraju obroka već kao zaseban obrok i da, kada je to moguće, birate zdravije alternative poput sušenog voća.

ALKOHOL

foto: Shutterstock

Alkohol je jedna od najagresivnijih stvari koju možete da priredite svojoj koži. Po koja čaša vina svako veče dovoljna je da izazove crvenilo između obrva, oko nosa i na obrazima, kao i da isuši kožu. Alkohol ozbiljno dehidrira kožu zbog čega dermatolozi preporučuju da se uz alkohol pije voda, kao i mineralna voda sledećeg dana kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti. Ukoliko pijete s vremena na vreme, vaše lice ne bi trebalo da zbog toga dugoročno pati. Ipak, ukoliko pijete redovno (čak i samo jedno do dva pića na dan), vremenom će se na licu pojaviti crveni kapilari, crvenilo, proširene pore, bore će postati izraženije, a koža suva. Smanjite konzumiranje alkohola na jednom nedeljno i ne bi trebalo da imate problema.

Pored toga, vrsta alkohola takođe utiče na to kolike posledice će ostaviti na licu. Opšte pravilo je - što čistije, to bolje. Ovo se odnosi na dve stvari: prva jeste da su providna bezbojna pića poput džina i vodke najmanje štetna, a druga da su kokteli i dodatak sokova, sirupa i miksera uvek gori od bilo kog čistog pića.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs