Da li ste znali?

6 začina umesto lekova: Protiv prehlade, bolova u grlu i želucu!

Cimet, karanfilić i ostali mirišljavi proizvodi mnogo su više od začina lepog ukusa. Naime, oni sadrže bioaktivne supstance koje obroke čine ukusnijim, ali i ublažavaju bolove i jačaju imuni sistem
Fitnes & Nutricija
14:38h Autor:
6 začina umesto lekova: Protiv prehlade, bolova u grlu i želucu!
Foto: Shutterstok

Mirisne esencije čine jelo ukusnijim i daju mu poseban izgled, ali mogu i da poboljšaju opšte stanje organizma. Pročitajte koje mirisne začine treba da uvrstite u svoju ishranu, piše Lisa.rs.

Cimet, karanfilić i ostali mirišljavi proizvodi mnogo su više od začina lepog ukusa. Naime, oni sadrže bioaktivne supstance koje obroke čine ukusnijim, ali i ublažavaju bolove i jačaju imuni sistem i to ne samo zimi. Pre svega eterična ulja koja sadrže važe za veliku pomoć pri ozdravljenju.

Muskatni oraščić umiruje nadražen želudac i relaksira. Stavlja se direktno u jelo ili se u maloj količini rastopi u toploj vodi i popije. Ovaj začin poboljšava i raspoloženje. Ali budite oprezni, samo četiri grama može da izazove trovanje kod odraslih osoba.Cejlonski cimet sadrži materije koji čak ubijaju bacile. Čaj od dva štapića cimeta, koji se preliju vodom i ostave da odstoje deset minuta, savršeno je sredstvo za ublažavanje bolova u grlu u početnoj fazi. Pored toga, kora ovog tropskog drveta poboljšava cirkulaciju i povoljno utiče na varenje. Probavu poboljšava i piment, te se stoga stavlja u jača jela.

OVDE saznajte koji su najbolji prirodni začini i biljke protiv različitih vrsta raka.

Kardamom, neizostavni začin medenih kolača, takođe prija želucu, a osim toga, pozitivno deluje na krvotok. A seme ili dva, kada se sažvaće, odagnaće neprijatan zadah iz usta.

Đumbir je pravi "prekidač" za prehladu. Od jedne krtole odsecite tri-cetiri tanka koluta, prelijte ih vrelom vodom i čaj popijte posle deset minuta. Čaj od đumbira ubija bacile i jača imuni sistem. Prema najnovijim istraživanjima, đumbir umanjuje bolove. Zubobolja i infekcija u ustima tretiraju se karanfilićem ako se pažljivo žvaće.

Korijander se odlično pokazao kod nadimanja. Osim toga, dodecenal koji sadrži deluje kao prirodni antibiotik.

Fantastičan miris širi vanila, koji poboljšava raspoloženje i deluje kao afrodizijak. Ulje vanile ublažava i upalne procese. Kap ulja pomešajte sa 25 ml ulja za negu kože i mešavinom mažite oštećenu kožu spolja.

OVDE pogledajte kako da napravite recept protiv uporne kandide.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs