Obavezno pročitajte

8 vitamina koje žene moraju da uzimaju u dovoljnoj količini: Izgledajte i osećajte se sjajno!

Šta ženu čini lepom? Gusta, sjajna kosa i nokti? Blistavi osmeh? Sjajna koža? Ili je to mladalačko telo? Da biste sve ovo obezbedili, treba vam sledećih osam hranljivih materija.

Fitnes & Nutricija
Autor:
8 vitamina koje žene moraju da uzimaju u dovoljnoj količini: Izgledajte i osećajte se sjajno!
Foto: Shutterstock

Hidrolizovani kolagen

Kolagen je strukturna komponenta kože koja pomaže koži da održi svoju elastičnost i čvrstinu.

Magnezijum

Magnezijum je veoma važan element ljudske ishrane i olakšava apsorpciju kalcijuma i vitamina D.

Vitamin B1

Vitamin B1 pomaže u oslobađanju energije regulišući metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina. Pomaže u boljem funkcionisanju nerava i povećava mentalnu aktivnost, pa čak i mišićni tonus.

Vitamin B2

Vitamin B2 doprinosi boljem funkcionisanju metabolizma, stvaranju zdrave kože, noktiju i kose. Uz to, umiruje oticanje u ustima, usnama, jeziku i doprinosi boljem vidu.

Vitamin B5

Vitamin B5 pomaže u regulisanju metabolizma i sinteze hormona, normalnom razvoju tela i centralnog nervnog sistema. Takođe, pomaže nadbubrežnoj žlezdi da pravilno funkcioniše i pretvara šećer i masnoću u energiju.

Vitamin B6

Vitamin B6 doprinosi normalnoj energetskoj efikasnosti metabolizma aminokiselina, masti i proteina. Može pomoći u smanjenju umora, dok je njegova funkcija ključna za normalno funkcionisanje mozga, nervnog i mišićnog sistema.

Silicijum

Silicijum pomaže u stvaranju elastičnije i čvršće kože, jača kosu i pomaže u boljoj apsorpciji vitamina i minerala koje ljudsko telo prima.

Kolagen

Kolagen je svuda u našem telu - u našim očima, zglobovima i naravno u našim krvnim sudovima. Kao osnovni protein tela, nedostatak kolagena stvara probleme. I tokom godina, telo proizvodi sve manje i manje ovog osnovnog proteina. Problem s kolagenom je što ga ne možemo dobiti iz gotovo bilo koje vrste hrane, tako da je jedini način da ga nabavimo kroz dodatke ishrani.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs