Preporučujemo

Jelovnik za zdravu kožu: Bacite se na jagode i čaj, izbegavajte slano

Uvesti čaj i vodu, smanjiti unos kafe, jesti što više povrća i voća i koža će vam blistati
Fitnes & Nutricija
12:42h Autor:
Jelovnik za zdravu kožu: Bacite se na jagode i čaj, izbegavajte slano
Foto: Shutterstock

Na izgled kože najviše utiče hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, cinkom te vitaminima A, C i E. Zato je, osim svakodnevne i odgovarajuće nege, možda važnije jelovnik obogatiti zelenim i crvenim povrćem, orašastim plodovima, ribom i citrusima.

- Losos, skuša, sardine i avokado bogati su zdravim masnim kiselinama i vitaminima topivim u mastima koji koži daju elastičnost i sprečavaju njeno isušivanje - savjetuje magistar nutricionizma Sandra Marić Bulat, i dodaje kako strukturu kože održavaju proteini iz mesa.

A kako bi lice i telo ostalo zategnuto i zadržalo mladalačku svežinu najvažnija je proizvodnja kolagena koja počinje drastično da opada nakon 35. godine.

- Za sintezu kolagena važan je unos vitamina C kojim obiluju jagode, borovnice, sveže povrće, limun, šipak, paradajiz i paprika, a u njegovoj izgradnji pomaže i svež sir te sočiva, dok su mahunarke, soja, lan, zob i jabuke fitoestrogeni, prirodna sredstva za održavanje kolagena - govori nutricionista.

U borbi protiv bora trebalo bi izbegavati ukiseljenu i previše slanu hranu, suhomesnate proizvode, alkohol, slatke i gazirane sokove, a kafu svakako svesti na maksimalno tri šoljice na dan. Osim zdrave hrane, koži je potrebno osigurati i dovoljne količine tečnosti.

- Najbolji izbor su čajevi od metvice, kamilice i matičnjaka, jednu, dvije šoljice na dan. Ujutro je dobro popiti sveže ceđeni sok od naranče, a tokom dana piti vodu sa nekoliko kapi limuna - ističe Sandra Marić Bulat i upozorava kako biljne čajeve treba ograničiti na tri šoljice na dan kako ne bi podstakli dehidraciju kože.

Svakodnevnoj prehrani preporučljivo je dodati ulje konoplje te ne zaboraviti na betakaroten iz tamnozelenog lisnatog povrća i avokada koji hrani kožu.

Kod problematične kože sa aknama i osetljive kože sklone iritacijama najvažnije je čišćenje tela, naročito jetre. Jelovnik obogatite svežim sirovim voćem i povrćem, žitaricama i medom. Od proteina treba da jedete živinsko meso, jaja, ribu, svež sir i nemasni jogurt. A od povrća artičoke, šargarepu, rukolu, raštiku, radič, peršin, celer, sirovu cveklu, praziluk, šparoge, koprivu i luk

.

Rad jetre podstiče narandža, a limun i grožđe izbacivanje toksina.

Dnevni jelovnik

Doručak: Na prazan želudac svež sok od naranče, zob i proso sa lanenim semenkama + narendana jabuka, cimet i med + zobeno mleko ili pečena jaja sa šampinjonima + salata od paradajiza i paprike.

Međuobrok: Banana

Ručak: Testenina sa umakom od lososa i paradajiza + salata od svežeg radiča.

Međuobrok: Brazilski oraščići

Večera: Salata od leće ili ćuretine (ulje konoplje, limun, sol, kurkuma), čaj od matičnjaka, metvice i kamilice

Vitamin E protiv bora

Orašasti plodovi su bogati izvor vitamina e, jakog antioksidansa koji neutralizuje slobodne radikale i tako usporava starenje. Takođe, štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs