Da li ste znali?

12 zanimljivih činjenica o jagodama!

Jagode su jedino voće koje seme ima sa spoljašnje strane, pripadaju porodici ruža i u Francuskoj se služe kao tradicionalni doručak mladencima
Fitnes & Nutricija
00:04h Autor:
12 zanimljivih činjenica o jagodama!

Ukoliko uživate u ukusu svežih jagoda ili volite poslastice sa ovim sočnim plodovima, oduševiće vas i neke zanimljive činjenice o njima, koje prenosi Food Republic.

1. Jagode su jedino voće koje seme ima sa spoljašnje strane. U proseku, svaka jagoda na sebi ima oko 200 semenki.

2. Nisu bobičasto voće, poput borovnice ili grožđa. Seme bobičastog voća se nalazi u unutrašnjosti ploda. Inače, botaničari smatraju da je svako seme na jagodi posebna voćka.

3. Pripadaju porodici ruža. Slobodno pomirišite žbun jagoda, miriše jednako lepo kao i sam plod.

4. Jagoda je višegodišnja biljka. Možda neće roditi prve godine, ali će biljka davati plod pet godina.

5. U Belgiji se nalazi muzej posvećen jagodama. U prodavnici koja se nalazi u sklopu Le Musée de la Fraise (Muzej jagoda) možete kupiti sve posvećeno ovom voću, od džema od jagoda do piva sa ukusom jagoda.

6. U antičkom Rimu su smatrali da jagoda ima lekovita dejstva. Koristili su jagode da leče brojna oboljenja, od depresije preko nesvestice, kamena u bubregu, lošeg zadaha i upale grla.

7. Seks i jagode? U Francuskoj, gde se jagode smatraju afrodizijakom, ovo voće se u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima.

8. Jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i određenih kancera. Ovo sočno voće sadrži malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6,K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i amino kiselina.

9. Sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Osobe koje pre fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija, pokazuju istraživanja.

10. Kalifornija proizvede 80 procenata jagoda u čitavoja Americi. To na godišnjem nivou iznosi preko 900 miliona kiograma.

11. Jagode operite i odstranite im peteljke pre nego što ih skladištite. Međutim, ukoliko planirate da ih jedete nakon nekoliko dana, nemojte ih prati pre nego što ih stavite u frižider jer će se tako pre pokvariti.

12. Jagode možete ukiseliti. Ovo voće je naročito pogodno za kiseljenje kada je još zeleno. Ako su jagode prezrele, možete napraviti džem.

Kako je pravilno jesti voće, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Jagodevoce