Zdrav obrok

Tart sa spanaćem, zeljem i sremušom

Uz ovaj tart je neophodno pivo i dobro društvo. Brzo se pravi a u sećanju ostaje dugo, dugo
Recepti
15:36h
Tart sa spanaćem, zeljem i sremušom
Foto: Thinkstock
  • 45 minuta
  • Jednostavno
  • Za 4 osoba

Sastojci

  • Za testo:
  • 300 g brašna
  • 125 g hladnog margarina
  • 1 jaje
  • 2 - 3 kašike hladne vode
  • 1 kašičica soli
  • Za fil:
  • 300 g spanaća
  • 100 g zelja (1 veza)
  • 50 g sremuša
  • 3 jaja
  • 250 g zrelog kravljeg sira
  • 70 g kajmaka

U posudu za mešenje sipati brašno, dodati na kockice iseckan hladan puter, i rukama ga urtljati u brašno, da se dobije mrvičasto testo. Dodati jaje blago razmućeno viljuškom i par kašika hladne vode, pa rukom umesiti čvrsto i kompaktno testo. Formirati disk veličine dezertnog tanjira, umotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru dok pripremate fil.

Sav zeleniš oprati i staviti u veću šerpu, naliti čašom vode i kuvati kratko tek da lišće uvene i padne na dno. Prebaciti u cediljku i ostaviti da se ocedi i ohladi.

Dok se zeleniš hladi, testo razvaljati na komadu pek papira na krug nešto veći od kalupa prečnika 24-25 cm. Uz pomoć papira preneti testo na pleh, pa odlepiti papir. Testo po ivicama treba da ima visinu od 3-4 cm, višak odseći i sačuvati za ukrašavanje.

Testo u plehu izbockati viljuškom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 10 minuta.

Za to vreme dovršiti fil - sir iznječiti viljuškom, dodati kajmak, 3 jaja i sav zeleniš. Izmešati. Verovatno ne treba soliti ako su sirevi slani, a obično jesu, ali to morate proceniti sami.

Sipati fil u polupečenu koru i peći još 30-40 minuta na 180-190°C.

Fil će u rerni malo narasti, ali i splasnuti kad se tart izvadi - što je sve ok i očekivano. Služiti mlako, uz blago ohlađeno pivo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs