Probajte

Ishrana koja će vas za 5 dana odviknuti od šećera: Savladajte ovu lošu naviku jednom za svagda! (JELOVNIK)

Ukoliko prestanete da ga konzumirate 10 dana, potreba za njim biće znatno smanjena

Nutricija 26.06.2020. - 13:06h Autor: Stil / novosti.rs
Foto: Shutterstock

Ukoliko ne možete da izdržite ni dan bez nekoliko štangli čokolade, slatke hrane, gaziranih pića, vreme je za primenu režima ishrane za odvikavanje od šećera.

 

Dokazano je da se samo 30 odsto šećera unosi u obliku namirnica kao što su slatkiši i gazirani napici, dok je ostatak skriven u jogurtu, konzervisanoj hrani ili čaši voćnog soka.
 

Sukroza, dekstroza, glukoza,kukuruzni sirup, koji su naznačeni na pakovanju, takođe su vrste šećera, i ukoliko se on previše koristi u ishrani, organizam može da se navikne na taj unus. Prema rečima nutricionista, ukoliko prestanete da konzumirate šećer 10 dana, potreba za njim biće znatno smanjena. Kada počnete ponovo da ga unosite, trebaće vam manje količine da biste osetili zadovoljstvo.
 

Smanjene količine njegovog unosa uticaće na pad energije tokom uspostavljanja balansirane ishrane. Možda će doći do promene raspoloženja, jer neće biti dodatnih naleta serotonina. Zbog toga je važno pridržavati se balansirane ishrane.

 

Namirnice koje sadrže skrob mogu da poboljšaju raspoloženje. To mogu da budu sočivo, pasulj, integralna testenina, mladi krompir i ovsene pahuljice. Izbegavajte beli hleb i beli pirinač, jer mogu da izazovu porast šećera u krvi.

 

PRVI DAN

 

Doručak: činija pahuljica od mekinja sa obranim mlekom ili sojinim mlekom, šaka višanja

Ručak: čorba od paradajza, humus sa svežim povrćem

Večera: integralne špagete i sos karbonara

DRUGI DAN
 

Doručak: dve kriške ražanog hleba, puter od kikirikija i pola grejpfruta

Ručak: pasulj sa povrćem i čilijem

Večera: mešano povrće i smeđi pirinač

TREĆI DAN
 

Doručak: jogurt, sveže voće

Ručak: obarena jaja, komadići ćuretine, cvekla i narendana šargarepa

Večera: prženi tofu sir, orasi, povrće

ČETVRTI DAN

Doručak: skuvano jaje i dva parčeta ražanog tosta

Ručak: pileća salata, rukola, paprika, crveni luk, celer

Večera: sos od paradajza i morskih plodova, integralne špagete

PETI DAN
 

Doručak: tunjevina i grilovani pradajz

Ručak: dimljena usoljena haringa, kriška ražanog hleba, mladi luk, paradajz, krastavac i supa od sočiva

Večera: grilovani file tosta sa mešanim mladim povrćem i krompirom

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...