MOĆNO VOĆE

Ubija ćelije raka, poboljšava krvnu sliku i čisti jetru: Šaka ovog voća leči celo telo!

Ko jede ovo voće sa zdravljem nema problema

Nutricija
Autor:
Foto: Shuterstock

Zbog svojih nutritivnih vrednosti i kompleksnih sastojaka, kupine dobro deluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa, piše stvarukusa.rs

Veoma su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, visoke antioksidativne i nutritivne vrednosti. Siromašne su kalorijma, ugljenim hidratima i mastima, što ih svrstava u sami vrh zdravih namirnica, veoma poželjnih u svakoj dijeti.

Kada je o lekovitosti reč, moćan su antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

10 puta jača od aspirina: Ovo voće sprečava starenje, bori se protiv upala i bola i čuva vaše srce i bubrege!(RECEPTI)

foto: Shuterstock

Unoseći što više kupina, smanjujemo rizik od raznih bolesti srca. Galusna kiselina u kupinama je antivirusni antioksidans koji se koristi za lečenje psorijaze i hemoroida.

Ovo voće sadrži i kumarinsku kiselinu koja smanjuje rizik od raka želuca. Takođe, sadrži antocijan koji onemogućava rast i širenje tumorskih ćelija i tako pobeđuju u borbi protiv raka kože i raka pluća.

Kupine su bogate taninom koji zateže tkivo i sužava krvne sudove, pa samim tim su delotvorne za zarastanje rana. Nekada se kupina, u tradicionalnoj medicini, služila kao oblog za rane.

Kupinovo vino, najbolji lek za anemiju

Kupinovo vino, bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrednost. Odavno je cenjen i dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti.

Ova divlja bobica je lek nad lekovima: Šaka ovog moćnog voća dnevno čuva nervni sistem, čisti krv, sprečava rak!(RECEPT)

foto: Shutterstock

Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs