Korisno znati

Utvrdite vašu idealnu kilažu: Kako da izračunate indeks telesne mase!

Saznajte šta je indeks telesne mase i kako možete da ga izračunate
Fitnes & Nutricija
20:50h Autor:
Utvrdite vašu idealnu kilažu: Kako da izračunate indeks telesne mase!
Foto: Thinkstock

Svi smo naučili da su kilogrami mera kojom merimo da li smo gojazni. Ali, da li je to u praksi zaista tako?

Nutricionista Branka Mirković podseća da su se skale i standardi koji su određivali vitkost i gojaznost kultorološki, socijalno, medicinski i estetski menjali. Standardi za određivanje mršavosti, gojaznosti ili normalnog stanja su se vremenom menjali, a danas, po tom pitanju, velike muke imaju i stručnjaci, prenosi Lisa.rs.

Danas je opšte prihvaćeno merilo BMI ili indeks telesne mase (body mass index).

BMI je visinsko-težinski pokazatelj uhranjenosti pojedinca i validan je za sve osobe starije od 20 godina. Prikazuje odnos težine i visine tela, ali s obzirom na to da ne uzima u obzir telesnu građu, upotreba BMI je ograničena.

Pravilno izračunavanje BMI vrši se na osnovu četiri parametra: visine, težine, godina i pola. Stručnjaci savetuju da izračuvanje indeksa telesne mase, ipak, prepustite stručnom licu. A, da biste brzo utvrdili koliko bi trebalo da imate kilograma, poslužite se okvirnom skalom:

1.

Visinu podelite sa 100 i pomnožite sa istim brojem. Na primer: 170 cm 100 = 1.70. Zatim dobijeni rezultat 1.70 pomnožite sa istim brojem 1.70 (1.70 x 1.70 = 2.89). BMI 20 pa BMI 25

2. BMI 20 predstavlja donju granicu normalnih kilograma, a BMI 25 - gornja granicu normalne težine. Da bi saznali gde se vi nalazite na skali idealne težine dobijenu cifru 2.89 pomnožite sa 20 (2.89 x 20 = 57,8 kg) i dobićete broj kilograma koji predstavlja donju granicu, što znači da u odnosu na vašu visinu ne bi trebalo da imate manje kilograma.

3. BMI 25 označava gornju granicu normalne težine, a izračunava se na sledeći način: 2.89 x 25 = 72.25 kg. To znači da je ovo maksimum kilograma koji smete da imate, jer svaki kilogram preko ovih 72.5 označio bi vas kao gojaznu osobu.

Pre nego što se odlučite za bilo koju dijetu, trebalo bi da izračunate indeks telesne težine. OBDE pronađite idealnu dijetu za sebe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs