NEPRAVEDNO ZANEMARENA BILJKA

Čudesan lek iz prirode: Ova biljka provereno čisti pluća, leči gastritis, smiruje upalu želuca i bešike!

Ovom biljkom, travari su izlečili hiljade ljudi

Nutricija 08.06.2020. - 10:21h Autor: stil/narodnilijek.com
Foto: Shuterstock

Crni slez je biljka koja se u narodnoj medicini koristi od davnina. Uglavnom raste do 80 cm u visinu i ima listove okruglog, srcastog ili bubrežastog oblika.

 

Boja cvetova zavisi od vrste, a kreće se od plavkaste do ružičasto-crvene. Nema miris i neutrlnog je ukusa. Raste na nasipima, uz reke, na vlažnim livadama, ali se uzgaja i u vrtovima.

 

Za lečenje se koriste listovi, cvetovi i koren biljke. Ukoliko planirate da sami sušite i tako pravite čaj od ove biljke vodite računa da cvetove berete u vreme cvetanja, kada su potpuno otvoreni. Suše se u hladovini i na velikim temperaturama. Što se tiče listova, oni ne smeju biti oštećeni ukoliko planirate da ih sušite.

foto: Shuterstock

Lekovita svojstva crnog sleza:

 

Crni slez se godinama unazad koristi za otklanjanje probavnih smetnji i rastvaranje sluzi. Čaj pripremljen na propisan način upotrebljava se za lečenje kašljabronhitisa, promuklosti, upale želuca, nadutosti pluća (emfizem) i za izbacivanje nakupljenog sekreta u plućima.

 

Takođe se preporučuje za lečenje grčeva u želucu i crevima, bolnog mokrenja i bolnog zaustavljanja mokraće.

 

Odlična je pomoć kod lošeg stanja respiratornih organa. Deluje antibakterijski i antivirusno, pa tako razređuje sluz i olakšava iskašljavanje, a njegovo umirujuće dejstvo smiruje upaljenu sluzokožu grla.

Ovako se pravilno priprema čaj od crnog sleza: 

 

Za pripremu čaja biće vam potrebne 2 kašike sleza koje ćete preliti sa 2,5 dcl mlake ili hladne vode. Ostavite pokriveno u vodi barem 1 do 2 sata.

 

Kasnije čaj zagrejte i dodajte, po želji, med, šećer ili limun.

 

Slezovim čajem takođe možete ispirati nos par puta na dan. Čaj od sljeza je vrlo delotvoran kod začepljenosti nosa, a dovoljno siguran i blag da ga mogu koristiti i mala deca.

 

Osim čaja, koriste se i kapsule i kapi crnog sleza.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...