ČUVAR ZDRAVLJA

Ovo je dokazano najzdravija žitarica na svetu: Reguliše holesterol, leči dijebetes i jača imunitet do maksimuma!

Ova žitarica je sa razlogom proglašena za najzdraviju na svetu. Ukoliko je uvrstite u ishranu lekar vam više neće biti potreban 

Nutricija 01.06.2020. - 14:23h Autor: Stil/BastaBalkana
Foto: Shutterstock

Spelta je žitarica koja nije genetski modifikovana i koja sa sobom nosi veliki broj benefita za organizam. Čuva zdravlje celog tela, od glave do pete, a lekovita svojstva ove žitarice su dokazana brojnim istraživanjima. 

 

Poreklom je iz južne Azije, doneta je na Bliski Istok i od tada se proširila na celoj teritoriji Evrope. Neko vreme je bila zanemarena, ali se od skoro o njoj dosta govori.  Spelta ima široku primenu, odlična je zamena za osobe koje su alergične na pšenicu, a prijatan, orašasti ukusa joj dodaje još jedan plus.

 

Spelta sadrži u idealnom odnosu belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Dijetetska vlakna su lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu.

 

Ima visok sadržaj i proteina, što je čini odličnim izborom kad je u pitanju loše varenje, izgradnja mišića i oporavak ćelija.

 

Speltino brašno sadrži vrlo malo masnoća, soli, šećera i holesterola. Ono je bogat izvor minerala i vitamina, uključujući vitamine iz grupe B, magnezijum, cink, gvožđe, mangan, bakar i selen. Iako su spelta i pšenica donekle slične po nutricionističkoj vrednosti, spelta ima više vitamina K, kao i minerala uključujući gvožđe, kalijum i cink nego pšenica.

 

Ris Viterspun ovo pije svako jutro već osam godina: Glumica se kune u sastojke ovog smutija!(VIDEO/RECEPT)

foto: Shuterstock

Evo za šta je sve dobra spelta i zašto bi morala da se nađe na vašoj trpezi: 

 

Poboljšava rad digestivnog trakta

 

Spelta sadrži gluten u malim količinama, a smatra se zdravijom od pšenice jer su nutrijenti u spelti koncentrisani u zrnu i ne nestaju tokom mlevenja, što je slučaj sa pšenicom. Drugi razlog zašto ljudi preferiraju speltu je to što se mnogo lakše vari. Spelta sadrži mnogo rastvorljivih vlakana, koji pomažu u funkcionisanju digestivnog trakta i poboljšavaju varenje.

 

Pomaže u mršavljenju 

 

Spelta sadrži manje kalorija nego pšenica i zato se mnogo lakše vari i ne ostavlja osećaj nadutosti.

 

Jača imunitet i drži nivo holesterola pod kontrolom

 

Spelta odlično reguliše metabolizam, pomaže u stvaranju hormona, pospešuje cirkulaciju, jača kosti, poboljšava imunitet, smanjuje šećer u krvi i reguliše holesterol. Dijetetska vlakna ove žitarice pomažu smanjivanju nivo opasnog LDL u krvi, tako što blokiraju apsorpciju holesterola iz hrane u organizam.

Stvara crvena krvna zrnca

 

Spelta pospešuje cirkulaciju zbog visokog sadržaja gvožđa i bakra u svom sastavu. Oni su izuzetno bitni za stvaranje crvenih krvnih zrnca, pospešuju protok krvi kroz organizam što znači više kiseonika za organe i tkivo, ubrzava zarastanje rana i povećavaju energiju.

 

Čuva zdravlje kostiju

 

U spelti se nlazi čitav spektar vitamina i minerala koji su odgovorni za bolje stanje kostiju. Cink, magnezijum, fosfor i selen su ključni za pravilan rast i razvoj kostiju i svi oni se nalaze u izobolju u ovoj žitarici.

 

Pojačavajući količinu ovih minerala u organizmu možete sprečiti nastanak osteoporoze i drugih bolesti povezanih sa starenjem.

 

Smanjuje stres i povoljno utiče na raspoloženje

 

Tiamin koji sadrži takođe je veoma bitan za imuni sistem i njegovo pravilno funkcionisanje, a smanjuje i stres i anksioznost.

 

Pravi je saveznik obolelilm od dijabetesa

 

Šećer i ugljeni hidrati su opasni za dijabetičare, a visok nivo vlakana u speltinom brašnu može preokrenuti ove efekte i pomogne u regulaciji i razgradnji šećera u glukozu. Regulacijom ispuštanja insulina i glukoze u organizmu reguliše se dijabetes.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs