Dobra alternativna ishrana

Crvi, skakavci i mravi: Budućnost ljudske ishrane

Kada govorimo o zdravoj ishrani, obično mislimo na sirovo i sveže voće i povrće, na ribu, variva, ali da li biste jeli pržene crviće ili skakavce na roštilju?
Nutricija 11.03.2014. - 12:37h
Foto: Shutterstok


Mladi preduzetnik Sedrik Oriol napravio je biznis za koji misli da ima svetlu evropsku budućnost - proizvodnju insekata za ljudsku ishranu.

 

"Kada sam prvi put probao insekte morao sam da prevaziđem psihološku barijeru. To nije deo naše kulture, a onda sam primetio da imaju vrlo specifičan ukus, ali da on može da se poredi sa aromama koje već poznajem, na primer lakom aromom prženog kikirikija. Kada se pripreme na određeni način, crvi imaju ukus pileta sa ražnja, možda ribe sa roštilja", detaljan je Sedrik.

 

Barem dve milijarde ljudi u svetu voli da jede ove "poslastice", pa je ovaj preduzetnik pomislio da ne mogu da budu loše za Evropljane i 2011. je osnovao preduzeće koje proizvodi insekte u formi koja je najpodesnija za evropsko tržište - "fino samlevene":

 

"Naravno da ne mislim da ćemo mi, Evropljani, jesti insekte u istom obliku kao i Azijati koji ih jedu cele. Ja nemam nameru da prevaspitavam Evropljane, mislim da je mnogo lakše da se insekti u prahu integrišu u proizvode koji su u Evropi već poznati", rekao je Oriol.

 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, insekti su dobra alternativna ishrana za budućnost. Oni nas snabdevaju vrednim proteinima, a ekološki bilans te proizvodnje je odličan - dva kilograma hrane pretvaraju u kilogram proteina. I u Evropi je povećan broj stanovnika, ne kao u drugim delovima sveta, ali moraćemo da razmislimo o izvorima hrane i alternativi za klasičnu proizvodnju mesa.

 

Ishrana insektima za održivu Evropu

 

Na nivou Evropske unije, ta ideja je trenutno u stadijumu larve. Brisel je do sada investirao uglavnom u projekte prehrane domaćih životinja insektima. Prodaja prehrambenih proizvoda namenjenih ljudima bi trebalo da bude regulisana najranije 2016. godine.

 

"Ako pažljivije razmislimo, insekti nisu ništa gadljiviji od namirnica koje se tradicionalno jedu u Evropi, na primer ostriga, puževa, ali i mesa, generalno", smatra Sedrik, koji pravi proizvode od crva i skakavaca u vidu krekera od insekata sa dodatkom luka i karamela ili čitavih insekata sa aromom aperitiva.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...