Nova saznanja

Vegetarijanci imaju zdravije srce

Autori nove studije su zaključili da vegetarijanci u proseku imaju niži krvni pritisak od osoba koje uključuju meso u ishranu, niži indeks telesne mase, kao i niži unos zasićenih i trans masnih kiselina, vlakana i natrijuma (soli)
Nutricija 10.03.2014. - 13:40h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Neki stručnjaci smatraju da vegetarijanski način ishrane ima pozitivan efekat na nivo krvnog pritiska, ali do sada nema jednoglasnog zaključka.

 

Da bi istražili da li vegetarijanska ishrana doprinosi zdravlju srca, japanski naučnici su sproveli meta-analizu 39 studija koje su uključivale ukupno 21.600 ispitanika. Autori studije su zaključili da vegetarijanci u proseku imaju niži krvni pritisak od osoba koje uključuju meso u ishranu, niži indeks telesne mase, niži unos zasićenih i trans masnih kiselina, viši unos vlakana, niži unos natrijuma (soli).

 

Sve navedene komponente povezuju se sa sniženim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, piše portal Vitamini. Naučnici naglašavaju da je potrebno istražiti povezanost između pojedinih nutrijenata u ishrani s krvnim pritiskom, ali smatraju da je ovim istraživanjem dokazano da vegetarijanska ishrana može da doprinese zdravlju srca.

 

A koje koštunjavo voće štiti vaše srce, saznajte ovde.

 

Inače, vegetarijanska ishrana se može definisati kao pretežni unos namirnica biljnog porekla u kombinaciji s mlekom i mlečnim proizvodima i ribom, dok se meso najčešće u potpunosti isključuje iz jelovnika.

 

S druge strane, studija objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" bavila se analizom 100 naučnih studija koje su ispitivale rizike od deficita vitamina B12. Autori studije ističu da ljudski organizam nije u mogućnosti da iskoristi vitamin B12 u obliku prisutnom u biljkama.

 

Kod starijih osoba česte su bolesti gastrointestinalnog sistema pri čemu ne dolazi do normalne apsorpcije vitamina B12 iz hrane, zbog čega kod vegetarijanaca, vegana i starijih osoba može doći do deficita vitamina B12.

 

Namirnice poput jaja, mleka, mesa i ribe bogate su vitaminom B12 pa je ključno odabrati namirnice koje sadrže bioraspoloživ oblik tog vitamina koji se apsorbuje u potrebnim količinama u organizmu. Autori studije preporučuju vegetarijancima i veganima povećani unos fermentiranih proizvoda i gljiva, a starijima unos obogaćenih proizvoda, riba i morskih plodova da bi zadovoljili preporučeni dnevni unos vitamina B12.

 

Koji su najvažniji vitamini i minerali za pravilno funkcionisanje ženskog tela, pročitajte ovde.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...