Istraživanje

I sa blago povišenim pritiskom raste rizik za smrt

Studija na oko milion ispitanika je pokazala da je 15 odsto smrti od moždanog udara moguće povezati sa pritiskom od 120 do 139/80-89
Medicina
14:44h Autor:
I sa blago povišenim pritiskom raste rizik za smrt
Foto: Thinkstock

Vrednosti krvnog pritiska koje su tek nešto više od preporučenih su ipak povezane s većim rizikom za smrt od moždanog udara (šlog) i bolesti srca.

Kineski naučnici, koji su obavili novo istraživanje kažu da je reč o potvrdi da krvni pritisak treba podvrgnuti kontroli i pre nego što se pojavi hipertenzija - pritisak iznad 140/90. Njihovi nalazi se zasnivaju na analizi podataka prikupljenih tokom 20 ranijih studija od oko milion ispitanika.

Pokazalo se da je 15 odsto smrti od moždanog udara i 11 odsto smrti od bolesti srca moguće povezati s vrednostima krvnog pritiska koje se kreću od 120 do 139/80-89.

U proseku je blago povišeni krvni pritisak bio povezan sa 41 odsto većim rizikom za smrt od moždanog udara i 28 odsto većim rizikom za smrt od bolesti srca. Osobama s ovakvim krvnim pritiskom se savetuju redovni pregledi kod lekara, prestanak pušenja, povećana telesna aktivnost i održavanje zdrave telesne mase, piše časopis "American Heart Journal".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs