Za vitku liniju

Dvorske tajne iz 18. veka: Dijeta po receptu Marije Antoanete

Marija Antoaneta, francuska kraljica upamćena po izjavi "Neka jedu kolače", i svoj život je provela vođena tim pravilom
Nutricija 03.03.2014. - 22:49h Autor: lisa.rs
Foto: Thinkstock

Francuska kraljica je često uživala u poslasticama, pikantnim specijalitetima i vrhunskim gurmanlucima. Kako je onda uspela da održi vitku liniju i obim struka od samo 58 centimetara. Otkrivamo vam slatke dvorske tajne iz 18. veka, piše Lisa.rs.

 

Marija Antoaneta, francuska kraljica upamćena po izjavi "Neka jedu kolače", i svoj život je provela vođena tim pravilom.

 

Kraljica nije odolevala raskošnim poslasticama, prepuštala se pravim gurmanlucima i uživala u gastronomskim specijalitetima kao što i dolikuje njenom statusu. Pa, kako je onda moguće da je imala obim struka od svega 58 santimetara, zbog čega, kako se navodi u nekim istorijskim izvorima, nije bilo potrebno da nosi korsete ispod veoma usko krojenih haljina?

 

Tajna vitkog struka je u pravilnom rasporedu obroka, gde je za doručak obavezna određena količina poslastica, a za večeru se služi samo lagani obrok.

 


Doručak Marije Antoanete sastojao se od peciva sa kafom ili toplom čokoladom, za predjelo je jela paštete, ostrige i jastoga, a za ručak gulaš od zeca, lososa, školjke. Preko dana je užinala makarone sa sirom i povrće u pikantnom sosu.

 

Režim ishrane francuske kraljice odražava takozvani "francuski paradoks", gde se jede kalorična hrana, a ipak se održava vitka linija, samim tim i izbegavaju srčani problemi.

 

Ključ ishrane Marije Antoanete je u unosu slatkiša za doručak, čime se apetit zadovoljava na duže vreme, dok večeru čine supe ili povrće, gde je važno da nije u pitanju nezdrava i jaka hrana ni alkohol.

 

Zato se prepustite kraljevskoj gozbi - sladak doručak, ručak po vašem izboru i lagana večera pre 20 časova, i nećete iamti problema u održavanju vitke linije.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...