Zdravi zalogaji

Najbolja hrana za smirenje: 5 ključnih namirnica

Kao što mnoge namirnice imaju moć da umanje stres, tako se za ribu, jaja, probiotike, zeleni i čaj od kamilice ispostavilo da su odlični u ublažavanju stanja anksioznosti
Fitnes & Nutricija
13:30h Autor:
Najbolja hrana za smirenje: 5 ključnih namirnica
Foto: Shutterstock

Koje su to magične namirnice koje imaju umirujuće dejstvo? Pročitajte osnovni spisak i potrudite se da imate uvek nešto od toga u svojoj ostavi...

Anksioznost predstavlja sastavni deo života gotovo svakog savremenog čoveka i uglavnom se rešava posetama psihoterapeutu ili konzumiranjem određenih lekova. Međutim, mnogi nisu svesni da podjednako važnu stavku u borbi sa ovim problemom čini i balansirana ishrana uz fizičku aktivnost.

Svi ti elementi zdravog života ne mogu, naravno, biti lek protiv anksioznosti, ali je svakako dokazano da pozitivno utiču na raspoloženje i celokupno zdravlje pojedinca. OVDE pogledajte formulu za zdrav i uravnotežen život.

Kao što mnoge namirnice imaju moć da umanje stres, tako se za neke ispostavilo da su odlične u ublažavanju stanja anksioznosti.

Pročitajte kojih ključnih pet možete koristiti u borbi sa ovim problemom.

Riba bogata masnim kiselinamaU studiji koji je obavio Univerzitet u Ohaju, studenti su uzimali suplemente omega 3 masne kiseline i uspeli da umanje anksioznost za oko 20 procenata, u odnosu na one koji su uzimali placebo. Nije nužno da se odlučite za suplemente, ali možete da se okrenete ishrani koja sadrži namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kao što su to određene vrste ribe.

Čaj od kamiliceKamilica se koristi u zdravstvene svrhe još od davnina, ali su skorašnja istraživanja pokazala da pozitivno utiče na osobe koje pate od anksioznosti - i to od blažih, pa sve do umerenih formi. Ako ne volite čaj, potrudite se da nabavite ekstrakt kamilice. A, kojim se prirodnim lekovima leče ljudi širom sveta, pogledajte OVDE.

JajaMozgu su neophodni vitamini iz B grupe da bi normalno funkcionisao. Ako ih nema dovoljno u našoj hrani, to može da dovede do stanja nervoze, anksioznosti, osetljivosti i mnogih drugih posledica. Trudite se da u ishranu uvrstite namirnice koje su bogat izvor vitamina B, poput citrusnog voća ili jaja. U jajima ima i nolina, hranljivog sastojka koji je naročito potreban ženama u menopauzi.

ProbioticiOdavno znamo da su mozak i stomak u nekoj vezi, jer kako bismo drugačije osećali glad? Međutim, nova istraživanja pokazuju da bakterije u našem stomaku imaju određeni uticaj na naša osećanja. Probiotici, dobre bakterije, omogućavaju ispravno funkcionisanje digestivnog sistema, ali neke od njih, koje se nalaze u jogurtu smanjuju simptome stresa, anksioznosti i depresije. Naučnici su istakli da je ovakvo otkriće ohrabrujuće, ali da su potrebna dalja istraživanja. OVDE pročitajte kojih pet prirodnih probiotika omogućavaju normalan rad creva.

Zeleni čajZeleni čaj je bogat izvor teanina koji ima umirujuće dejstvo na čoveka. Jedno istraživanje pokazalo je da su studenti skloni anksioznosti ostali mirniji nakon samo 200 miligrama ove amino kiseline.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs