najzdraviji izbor

Ishranom protiv anksioznosti: Ove moćne namirnice najbrže oslobađaju od napetosti!

Dobro će doći u ovom periodu

Fitnes & Nutricija
22:02h Autor:
Ishranom protiv anksioznosti: Ove moćne namirnice najbrže oslobađaju od napetosti!
Foto: Shuterstock

Naučnici su dokazali da nezdrava hrana može pružiti trenutno zadovoljstvo i "utehu" ali na duge staze ostaju samo loše posledice. Suprotno njima su zdrave namirnice koje imaju moć da ublaže napetost i smanje anksioznist i osećaj depresije.

Protini i antioksiansi su najzaslužniji za ovu fiunkciju, a u najvećoj meri se nalaze u ovim namirnicama:

Orašasti plodovi, piletina i jaja doprinose unosu triptofana, koji se pretvara u serotonin, hormon kojem možemo zahvaliti dobro raspoloženje. Potpuno isti posao pretvaranja triptofana u serotonin obavlja i vitamin B6, ali uz to pomaže u boljem radu mozga i nervnog sistema. Nalazimo ga u banani, paprici, karfiolu, kupusu ili brokoli.

Osmehu od uha do uha doprinosi redovan unos esencijalnih vitamina i minerala. Jedan od njih je magnezijum, a skriva se u bademima, suncokretovim semenkama i spanaću.

Magnezijum je odličan saveznik kod problema sa spavanjem, što je takođe korisno ljudima koji se bore s depresijom. A omega-3 masne kiseline najčešće se povezuju s borbom protiv depresije.Skuša, losos i girice glavni su izvor dobrih masti.

Zamena za šećere

Jedna jabuka na dan zaista tera doktora napolje jer sadrži 4 grama vlakana, 159 mg kalijuma, 8 mg vitamina C i tek 81 kaloriju.

Žitarice od celog zrna

Tri četvrtine šoljice pahuljica od celog zrna žitarica ima oko 800 mikrograma folata, vitamina B grupe koji nedostaje mnogim ljudima koji pate od depresije

Čaša mleka je odličan lek protiv stresa, te smiruje živčani sistem, tvrde naučnici.

Tajna je u fosfolipidima koji se kriju u mleku, a oni su pravi lek protiv nervoze.

Istraživači sa Univerziteta u Trieru su tragajući za idealnim načinom smanjivanja stresa i nje i njegovog pogubnog uticaja na organizam, došli do zaključka da mleko najbolje deluje na mozak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs