Studija

Ugljeni hidrati uzrokuju zavisnost?

Rezultati pokazuju da hrana poput belog hleba, pirinča, kornfleksa, bombona i slično, može da bude okidač u mozgu delujući na pojedine regije povezane sa nagrađivanjem i čežnjom
Medicina
14:24h Autor:
Ugljeni hidrati uzrokuju zavisnost?
Foto: Shutterstock

Nedavno objavljena studija u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition ispitivala je uticaj unosa ugljenih hidrata na mozak.

Prema rezultatima te studije, hrana visokog glikemijskog indeksa poput belog hleba, pirinča, kornfleksa, bombona i slično, može da bude okidač u mozgu delujući na pojedine regije povezane sa nagrađivanjem i čežnjom.

U istraživanju je učestvovalo 12 gojaznih ispitanika kojima su dati frapei od mleka od kojih je jedan deo frapea sadržao niskoglikemijske ugljene hidrate, dok je drugi sadržao visokoglikemijske.

Ispitanici su podvrgnuti funkcionalnoj magnetskoj razonanciji (fMRI) putem koje se pratila moždana aktivnost tokom 4 sata nakon konzumacije frapea.

Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su konzumirale visokoglikemijske ugljene hidrate došlo do intenzivnije aktivacije pojedinih regija u mozgu (nucleus ačumbens) i to onih koje se povezuju i sa zavisnošću od droga.

Pri tom, ispitanici osećaju pojačanu glad i potrebu za unosom hrane.

Rezultati studije trebalo bi da pomognu razvitku strategije protiv gojaznosti koja bi uključivala smanjivanje namirnica visokog glikemijskog indeksa, a time i pojačanu potrebu za njenim unosom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs