Jedna od osnovnih namirnica u ljudskoj ishrani

Mleko: Novi ukusi stare namirnice

Ako vam mleko ne prija ili ako ste intoleranntni na laktozu ne odustajte od ove zdrave namirnice, samo pronađite odgovarajuću alternativu - bademovo, pirinčano, ovseno ili sojino mleko
Fitnes & Nutricija
15:08h Autor:
Mleko: Novi ukusi stare namirnice
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Mleko i mlečni proizvodi su među osnovnim namirnicama u ljudskoj ishrani i često se smatra da nema zdravlja ako nema i dobrog mleka.

Ali, šta se događa ako vam mleko ne prija, ako ste intoleranntni na laktozu i ako je mleko pravo iskušenje za vas? Iako pomišljate da ukus mleka i mlečnih proizvoda možete jednostavno da zaboravite i da ćete do kraja života morati da odolevate iskušenjima, postoje sasvim zgodne i veoma zdrave alternative kojima možete da se okrenete.

Da li je i koliko mleko sa manjim procentom masti kalorično, saznajte OVDE.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je odličan izvor kalcijuma, ne sadrži puno kalorija i zasićenih masnih kiselina. Prirodan je izvor vitamina E, topivog vitamina koji ima antioksidativna svojstva. Bademovo mleko nije naročito bogato proteinima i vitaminima B grupe. Takođe ga nemojte piti ako ste alergični na mahunarke.

Da li ste znali da badem možete da jedete kasno uveče i da se ne ugojite, osim ako ne pojedete celu kesicu? Više o tome pročitajte OVDE.

Mleko od pirinča

Često dolazi obogaćeno ekstraktom vanile. Dobro je za mršavljenje. Ne sadrži zasićene masne kiseline i sadrži 1 do 2 grama nezasićenih masnih kiselina po šoljici. Pirinčano mleko nije bogato proteinima kao kravlje. Pirinač sam po sebi sadrži dosta ugljenih hidrata, a pirinčano mleko ima dvostruko više ugljenih hidrata od kravljeg mleka. Lako je za varenje i može se koristiti u napicima i slatkišima.

Ovseno mleko

Mleko od ovsa sadrži malo kalorija, pa je odličan izbor za osobe koje žele da smršaju. Blagog je ukusa koji ne prija svima. Odlično je jer ne sadrži zasićene masne kiseline. Ipak, sadrži visok nivo ugljenih hidrata, više od kravljeg mleka. Sadrži dvostruko manje proteina od niskomasnog kravljeg mleka.

Sojino mleko

Pravi se od mahuna soje koje se pomešaju sa vodom i mešaju dok se ne dobije bela smesa. Dolazi u raznim ukusima (vanila, čokolada), odlično se slaže uz kafu, a ukusno je i samo po sebi. Sojino mleko je bogat izvor proteina, a ne sadrži zasićene masne kiseline. Takođe, konzumiranje soje može da smanji rizik od nastanka srčanih bolesti. Proteini soje mogu da ometaju apsorpciju minerala, naročito gvožđa. Nije naročito bogato kalcijumom. Važno je da pre upotrebe sojino mleko protresete jer hranjive materije mogu pasti na dno ambalaže.

A kako da smršate pomoću mleka i peciva i da vam pritom koža zablista, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

mlekoIshrana