došao do neverovatnog zaključka

Lekar napravio eksperiment: Nisam koristio sapun mesec dana, evo šta se dogodilo!

Ako prestanemo da koristimo razna sredstva za negu, telo će samo smisliti kako da se vrati u balans

Nutricija 31.01.2020. - 20:01h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Tuširanje je uobičajena dnevna rutina pri čemu koristimo sapun,  te je u današnje vreme skoro nemoguće zamisliti svakodnevicu bez ove navike.

 

Ali, Džejms Hamblin , lekar i autor kolumni za magazin "The Atlantic" odlučio je da napravi neobičan eksperiment koji je uključivao prestanak tuširanja tokom mesec dana.

 

Naime, on je  postepeno prestao da koristi sve sapune (osim tečnog za ruke zbog sprečavanja širenja mikroba i bolesti), razne kreme, pa čak i dezodorans. Kako se ne bi osećao previše na prljavštinu, on se samo malo ispirao vodom.

 

Na ovaj potez inspirisala ga je novinarka Njujork Tajmsa Džulija Skot koja se pre njega podvrgla ovom eksperimentu da bi testirala sprej sa živim bakterijama koji izgleda i ima ukus poput vode, ali je pun bakterija za koje naučnici veruju da bi živele na našoj koži kad ih ne bi stalno ispirali.

 

Deo su svakodnevne nege kože: U njima nalazi više bakterija nego na podu toaleta!

foto: Shutterstock

Ovim eksperimentom je dokazano da telo može samo da upravlja 'svojim malim ekosistemom' na koži. Stoga, ne bi trebalo da mu smetamo tuširanjem i korišćenjem agresivnih sredstava za pranje.


Rezultat njegovog eksperimenta čak nije bio ni smrad već je, prema rečima ljudi koji su boravili s njim, mirisao 'kao čovek'.

 

"Deterdženti i proizvodi za negu i higijenu tela koje svakodnevno nanosimo na kožu i kosu narušavaju ravnotežu ulja i dobrih bakterija koje na nama žive, kaže Hamblin koji smatra da ih agresivnim tuširanjem ubijamo.

 

Iako se brzo ponovo naseljavaju, više nisu 'u ravnoteži' jer telo brže proizvodi loše bakterije zbog čega se javlja neugodan miris.


Zaključak :

 

  • Dobre bakterije će bujati, a loše će biti 'pod kontrolom'.

 

Kako da razlikujete prehladu od gripa: Sa ovim simptomima nema igre!

 

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...