Prirodno čišćenje zuba

Jabuka, šargarepa i celer umesto četkice za zube

Za zdravlje zuba pravilna higijena je neophodna. Ukoliko se nađete u (ne)prilici bez četkice za zube neke vam namirnice mogu pomoću u uklanjanju nečistoća iz usne šupljine
Nega
18:56h
Jabuka, šargarepa i celer umesto četkice za zube
Foto: Shutterstock

Zube bi trebalo prati nakon svakog jela. To smo naučili još kao deca kada su nas i roditelji i stomatolozi učili da ih moramo četkati najmanje dva minuta. Osnovna higijena usne duplje nalaže pranje zuba nakon svakog obroka. Budući da nismo uvek u prilici nakon unešene hrane da zgrabimo četkicu i pastu za zube, možemo posegnuti za prirodnim zubnim čistačima. Grickanje određenog hrskavog i tvrdog voća i povrća izaziva lučenje tečnosti koja uništava bakterije te zube održava čistim i zdravim.

1.Jabuke Jabuka sadrži fosfor, kalcijum i fluor te sprečava razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od bilo koje četkice delujući dvostruko – mehanički i fizički.

2.Sirova šargarepaŽvakanjem šargarepe stimulira se proizvodnja pljuvačke, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna šargarepe deluju kao četkica za zube i desni.

3.Celer Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje supstance koja neutralizuje bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu šupljinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs